Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516171819
Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
Bekon i boczekAutor: Rainer Zenz
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo

Produkty uzyskiwane ze zwierząt

Poziom chowu zwierząt krajach rozwiniętych jest bardzo wysoki (w Danii wynosi 486 sztuk/100 ha, w Polsce 115/100 ha), a w krajach rozwijających się – bardzo niski (np. w Indiach wynosi 10 sztuk/100 ha). Różna jest także ilość pozyskiwanego mięsa na jednego mieszkańca (w Danii jest to 394kg, w Polsce 89kg, w Rosji 34,1kg, a w Indiach – 5,7kg). Przeciętny roczny udój z jednej krowy w USA wynosi 8504kg, w Danii, Szwecji, Holandii i Kanadzie 7200-7455kg, a w Polsce – 4088kg. Natomiast w państwach opóźnionych w dziedzinie gospodarki, wielkość ta jest znacznie mniejsza (przeciętny roczny udój z jednej krowy na jednego mieszkańca w Rosji wynosi 2863kg mleka, w Chinach 2046kg, w Indiach 941kg, a w Sudanie i Kenii – po 700kg).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie