Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
Bekon i boczekAutor: Rainer Zenz
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo
Produkty uzyskiwane ze zwierząt
Poziom chowu zwierząt krajach rozwiniętych jest bardzo wysoki (w Danii wynosi 486 sztuk/100 ha, w Polsce 115/100 ha), a w krajach rozwijających się – bardzo niski (np. w Indiach wynosi 10 sztuk/100 ha). Różna jest także ilość pozyskiwanego mięsa na jednego mieszkańca (w Danii jest to 394kg, w Polsce 89kg, w Rosji 34,1kg, a w Indiach – 5,7kg). Przeciętny roczny udój z jednej krowy w USA wynosi 8504kg, w Danii, Szwecji, Holandii i Kanadzie 7200-7455kg, a w Polsce – 4088kg. Natomiast w państwach opóźnionych w dziedzinie gospodarki, wielkość ta jest znacznie mniejsza (przeciętny roczny udój z jednej krowy na jednego mieszkańca w Rosji wynosi 2863kg mleka, w Chinach 2046kg, w Indiach 941kg, a w Sudanie i Kenii – po 700kg).