Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Pałeczki

Pałeczki

Pałeczki
Chiński :筷子 kuàizi
Japoński :hashi
Koreański :젓가락 jeokkarak
Wietnamski :đũa
Tajski :ตะเกียบ takiap
Indonezyjski :sumpit
Malajski :sepit
Filipiński :ipit-ipit

Pałeczki – dwa patyki wykonane z drewna, oszlifowane, czasem pokrywane i ozdobne, używane w niektórych krajach Dalekiego Wschodu jako główne sztućce . Są to najpopularniejsze sztućce na świecie – używa ich ponad dwa miliardy ludzi.

Spis treści

Rodzaje

Pałeczki mogą się różnić następującymi cechami:

  • Długość: Bardzo długie pałeczki ok. 30-40 centymetrowe, używane są do gotowania lub do smażenia. W Japonii nazywają się saibashi (菜箸). Krótsze używane są jako sztućce do jedzenia potraw ale również mogą być używane do gotowania.
  • Materiał: Są one wytwarzane z przeróżnych materiałów m.in. z bambusa , plastiku , drewna , kości , matalu, żady czy kości słoniowej
    • Bambusowe i drewniane pałeczki są tanie oraz nie przewodzą dobrze ciepła . Dzięki ich matowej powierzchni jedzenie nie wyślizguje się z nich. Jednorazowe pałeczki, które podaje się w większości azjatyckich restauracji oraz te do gotowania są wykonywane z drewna lub bambusa i nie są one lakierowane. Te jednorazowe są jak kawałek drewna częściowo rozdzielony - każdy sam musi je rozdzielić - ma to symbolizować, że nikt ich wcześniej jeszcze nie używał. W Japonii nazywane są waribashi (割り箸).
    • Plastikowe pałeczki są bardzo tanie lecz nie nadają się do gotowania z powodu wysokiej temperatury, która może je zniszczyć oraz wywołać toksyczną reakcję chemiczną.
    • Metalowe są droższe od pozostałych pałeczek. Używane są głównie w Korei . Zapewniają mniejszy komfort w porównaniu z drewnianymi, z powodu swej śliskiej powierzchni.
    • Inne materiały z których robione są pałeczki np. złoto , srebro , kość słoniowa, żady są towarami luksusowymi.
  • Dekoracje: Drewniane lub bambusowe mogą być malowane lub lakierowane aby zapewnić wodoodporność. Metalowe pałeczki są często grawerowane na końcach aby nie ześlizgiwały się.

Sposób używania pałeczek

  1. Jedną pałeczkę wkłada się pomiędzy kciuk a palec wskazujący . Podtrzymuje ją palec serdeczny .
  2. Drugą pałeczkę umieszcza się równolegle do pierwszej, z tą różnicą, że palec wskazujący pełni rolę prowadzącego.
  3. Górna pałeczka jest pałeczką ruchomą i tylko ona jest poruszana.

Jak nie należy używać pałeczek

  • Nie wolno ich wbijać w miseczkę ryżu (gest oznacza ofiarowanie jedzenia przodkom).
  • Nie wolno nabijać jedzenia na pałeczkę.
  • Nie wolno podawać jedzenia z jednej do drugiej pary pałeczek.
  • Nie wolno odwracać pałeczek grubszą stroną do jedzenia.

Ponadto pałeczki należy kłaść częścią stykającą się z jedzeniem na specjalnej podstawce - hashioki . Niestosowanie się do powyższych zaleceń może być uznane za śmieszność lub nawet nietakt .

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Pałeczki":

Elementy morfotyczne krwi a zasadochłonnych jest 0,4%. Jądro małych granulocytów jest w kształcie podkowy lub Pałeczki. Potem, w miarę dojrzewania jądra, staje się wielopłatowe (segmentowane). Granulocyty wytwarzane ...

Dur brzuszny może być brudna woda, nieumyte owoce, a także nieczystości zawierające w sobie Pałeczki Salmonella typhi. Charakteryzuje się gorączką, krańcowym wyczerpaniem, bólami brzucha, objawami zatrucia ...

1892 w Delfach .W Charlottenburgu rozegrano pierwszy bieg sztafetowy 4 x 100 m (zamiast Pałeczki stosowano klepnięcie poniżej pleców).W Falun odbyły się pierwsze zawody w rzucie ...

Kuchnia chińska ...

Kuchnia japońska ...

Rabdit Rabdit - są to charakterystyczne dla wirków twory (drobne Pałeczki) spotykane w komórkach nabłonkowych, pełnią one prawdopodobnie funkcję ochronną, ponieważ z ...

Esperanto ...

Salmonella SalmonellaSalmonella typhimurium w barwieniu metodą GramaNazwa systematycznaSalmonellaCechy Kształt Pałeczki Barwienie metodą Grama ujemne Salmonella typhimurium (czerwona), w zdjęciu skaningowego mikroskopu elektronowegoSalmonella – rodzaj ...

Fermentacja mlekowa citrovorum - bywa używany jako dodatek do zakwasów przy wyrobie masła ) Lactobacillus - Pałeczki homo- i heterofermentatywne (Lactobacillus bulgaricus - pałeczka bułgarska występująca w jogurcie , ...

Dżuma zimnej wojny były prowadzone przez ZSRR i Stany Zjednoczone badania nad odmianami Pałeczki dżumy mogącymi mieć zastosowanie jako broń biologiczna. HistoriaApollo razi grotami pomoru, ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Pałeczki":

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) i innych produktach mleczarskich. Właściwą fermentację mlekową wywołują bakterie mlekowe (paciorkowce i Pałeczki) zaliczane do rodzajów: Lactococcus-Leuconostoc, Lactobacillus. ...

Bakterie - pierwsze organizmy na Ziemi (plansza 6) o kształcie kulistym: ziarenkowce gronkowce paciorkowce dwoinki pakietowce 2. Bakterie o kształcie laseczkowatym: Pałeczki laseczki 3. Bakterie o kształcie spiralnym: śrubowce przecinkowce krętki ...

Bakterie - pierwsze organizmy na Ziemi (plansza 7) e height=380 width=770 > ziarniaki dwoinki paciorkowce laseczki pakietowce gronkowce przecinkowce Pałeczki śrubowce krętki ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie