Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kombu

Kombu

Kombu
Tsukudani sporządzone z kombu

Konbu ( jap. 昆布 konbu, wym. kombu; język koreański : 다시마 dasima; język chiński 海帶 pinyin haidai) – surowiec kulinarny uzyskiwany z kilku gatunków wodorostów z rzędu listownicowców , przede wszystkim listownicy japońskiej[1] (Saccharina japonica, syn. Laminaria japonica), a w mniejszym stopniu z Saccharina religiosa (Laminaria religiosa), Saccharina cichorioides (L. cichorioides), Alaria crassifolia i różnych gatunków Arthrothamnus[2]. Wykorzystywany jest w kuchni japońskiej i innych krajów Dalekiego Wschodu.

Spis treści

Historia

Najwcześniejszy zachowany dokument wzmiankujący o kombu to Shoku Nihongi z 797 roku, lecz przypuszcza się, że spożywano je znacznie wcześniej, już w okresie Jōmon . W późniejszych czasach opracowano sposób suszenia, co pozwoliło na dłuższy okres przechowywania.

Zastosowanie

Obecnie kombu jest eksportowane z Japonii do wielu krajów na całym świecie. Mimo stosunkowo skomplikowanego cyklu rozwojowego (heteromorficzna przemiana pokoleń ) w Chinach laminaria japońska jest uprawiana w zagrodach morskich, a jej plechy są przetwarzane na suszony surowiec. W trakcie obróbki może być barwiony zielenią malachitową , proszkowany itp.[2]

Skład procentowy świeżej masy (dane dla różnych gatunków listownic)[2]

Przypisy

  1. Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1989, s. 199. . 
  2. 2,0 2,1 2,2 Zbigniew Podbielkowski: Glony. Wyd. czwarte. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1985, ss. 155–158. . 

Bibliografia

  • Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
  • Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
  • Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
  • Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,
  • Kombu seaweed encyclopedia


Inne hasła zawierające informacje o "Kombu":

Kuchnia japońska ...

Kategoria:Kuchnia chińska ...

Kategoria:Kuchnia japońska ...

Dashi ...

Kombu KombuTsukudani sporządzone z KombuKonbu ( jap. 昆布, konbu, wym. Kombu; język koreański : 다시마 ...

Undaria pierzastodzielna ...

Nori (wodorosty) ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kombu":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie