Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Undaria pierzastodzielna

Undaria pierzastodzielna

Undaria pierzastodzielna

Systematyka
Supergrupa : Chromalveolata [1]
Królestwo : protisty
Klad : stramenopile
Klasa : brunatnice
Rząd : listownicowce
Rodzina :alariowate
Rodzaj :undaria
Gatunek :undaria pierzastodzielna
Nazwa systematyczna
Undaria pinnatifida (Harv.) Suringar, 1873
Illustrationes des algues du Japon. Musée Botanique de Leide 1: 77-90
Synonimy

Alaria pinnatifida Harvey 1860, Alaria amplexicaulis Martens 1866, Ulopteryx pinnatifida (Harvey) Kjellman 1885

Japońska zupa misoshiru
Ryba podana z wakame

Undaria pierzastodzielna, undaria pierzasta (Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar 1873) – gatunek brunatnic z rzędu listownicowców , szeroko wykorzystywany w kuchni japońskiej jako warzywo . W handlu znany pod lokalnymi nazwami: ( jap. wakame), ( chiń. ) 裙带菜 pinyin qundaicai, ( kor. ) 미역 miyeok, z których na Zachodzie najpopularniejszą jest wakame, w Polsce ponadto wakami[2].

Spis treści

Charakterystyka

Duży, osiadły glon morski o liściokształtnej, ząbkowanej plesze . Występuje u niej przemiana pokoleń z okazałym sporofitem (50–70 cm, maksymalnie do 3 m długości) i drobnym, nitkowatym gametofitem . Sporofity jednoroczne, rozwijające się od zimy do jesieni. Do podłoża przyczepione chwytnikami . Barwa oliwkowa. Część liściokształtna (fylloid) pierzastodzielna, część łodygokształtna (kauloid) – taśmowata, u dołu pierzasto oskrzydlona. Na fylloidzie śluzowe gruczoły i wytwarzane latem zarodnie , występujące również na oskrzydleniach kauloidu. Zoospory kiełkują w temperaturze 13–24 °C, a gametofity rozwijają się w temperaturze 15–23 °C, choć są w stanie przetrwać przymrozki. Optymalna temperatura dla rozwoju sporofitów to 10–20 °C, choć zakres tolerancji jest nieco szerszy. U gametofitów oogamia . Zdarzają się mieszańce z innymi gatunkami undarii. Liczba chromosomów: n=30[3]. Makroglon bentoniczny występujący na głębokości 6–12 m[2]. Pierwotnie gatunek endemiczny dla azjatyckiego litoralu Oceanu Spokojnego ( Morze Japońskie ), obecnie introdukowany lub zawleczony do innych regionów[3]. Poza wybrzeżem Chin , Korei i Japonii , notowany m.in. w Adriatyku , u wybrzeży Wielkiej Brytanii , Francji , Półwyspu Iberyjskiego , Holandii , Kalifornii , Meksyku , Argentyny , rosyjskiego Dalekiego Wschodu , Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii [4].

Zastosowanie

Kuchnia

Wakame stanowi codzienny składnik potraw kuchni japońskiej , zwłaszcza jako jeden ze składników zupy misoshiru . Od wieków jest hodowane w Japonii i Korei . Zdobyło sobie również pewną popularność w USA już w latach 60. XX wieku, w związku z ówczesną modą na makrobiotykę . Sprowadzano je suszone z Japonii. Obecnie dziko rosnące wakame wykorzystuje się również lokalnie w restauracjach orientalnych w Australii[5].

Skład procentowy świeżej masy[6]

Ziołolecznictwo

W medycynie wschodniej wakame tradycyjnie stosowano przy szeregu dolegliwości[7].

Zobacz też

Przypisy

  1. Adl. The New Higher Level Classification of Eukaryotes with Emphasis on the Taxonomy of Protists . „J. Eukaryot. Microbiol.”. 5 (52), ss. 399–451 (2005). International Society of Protistologists. doi:10.1111/j.1550-7408.2005.00053.x ( ang. ). 
  2. 2,0 2,1 Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1974, s. 378. 
  3. 3,0 3,1 Undaria Suringar, 1873: 77 ( ang. ). Algaebase. [dostęp 2010-01-11].
  4. Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar ( ang. ). Algaebase. [dostęp 2010-01-11].
  5. Greens straight out of the blue - Good Living - Entertainment - smh.com.au
  6. Zbigniew Podbielkowski: Glony. Warszawa: WSiP, 1985, s. 157. . 
  7. Kristina Turner: The Self-Healing Cookbook: A Macrobiotic Primer for Healing Body, Minds and Moods with Whole Natural Foods 1946|isbn=0-945668-10-4

Bibliografia

  • Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
  • Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
  • Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
  • Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Undaria pierzastodzielna":

Undaria pierzastodzielna Undaria pierzastodzielna Systematyka Supergrupa : Chromalveolata Królestwo : protisty Klad : stramenopile Klasa : brunatnice Rząd : listownicowce Rodzina :alariowate Rodzaj :undaria Gatunek :Undaria pierzastodzielna Nazwa systematyczna Undaria pinnatifida (Harv.) Suringar, 1873Illustrationes des algues du Japon. ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Undaria pierzastodzielna":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie