Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Gotowanie
GotowanieGotowanie – jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w
gastronomii
. Odbywa się w środowisku
wrzącej
wody. Podczas tego procesu
białka
zawarte w potrawie ścinają się,
skrobia
zaś rozkleja się, co powoduje, że składniki te stają się przyswajalne przez
układ pokarmowy
człowieka. Stosunkowo niska temperatura tego procesu, nieprzekraczająca stu kilkunastu stopni Celsjusza, sprawia iż w potrawie nie powstają szkodliwe dla zdrowia produkty rozkładu składników pokarmowych. Przebieg procesu gotowania ma duży wpływ na przemieszczanie się składników pokarmowych w potrawie. Aby osiągnąć efekt przejścia składników pokarmowych z gotowanego produktu do
wywaru
należy gotować długo, w dużej ilości wody, poczynając od niskiej temperatury wody. Efekt przejścia składników do wywaru jest pożądany w przyrządzaniu
zup
, a w szczególności
rosołu
. Gotowanie w niewielkiej ilości wody, poprzez wrzucenie produktu do wrzącej wody, umożliwia zatrzymanie składników pokarmowych w gotowanym produkcie. W
dietetyce
stosuje się także gotowanie na parze. Polega na gotowaniu produktów w środowisku
pary wodnej
poprzez umieszczenie ich w specjalnym garnku. Gotowanie na parze umożliwia zachowanie maksymalnej ilości składników pokarmowych w gotowanej w ten sposób potrawie. Jest szczególnie polecane do gotowania warzyw.
Inne hasła zawierające informacje o "Gotowanie":
Włosień kręty
jego przetworów zawierających inwazyjne larwy włośnia krętego, nie poddanych odpowiedniej obróbce termicznej. Gotowanie kilograma mięsa w całości musi trwać ponad pół godziny, aby zginęły ...
Warka
piwa uzyskanego z jednego warzenia. Funkcjonował również gwarowy rzeczownik war(ka) = ‘warzenie, Gotowanie’. Tradycje piwowarskieTradycje
piwowarskie
w Warce sięgają piętnastego stulecia. Już wtedy na ...
Kuchnia chińska
islam
, nie je się tam zatem popularnej na południu
wieprzowiny
. Stosuje się Gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.nonya - odmiana kuchni chińskiej spotykana ...
Kuchnia japońska
...
Zupa
...
Salmonella
Salmonelli zachorowaniom można zapobiec przez:mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przyGotowaniem posiłkówutrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchniprzechowywanie żywności w ...
Muchomor sromotnikowy
są zupełnie białe. Toksyny zawarte w muchomorze sromotnikowym są niezwykle odporne na Gotowanie i inne czynniki niszczące, zachowują swoje właściwości na wiele lat. Spożycie ...
Sztuka kulinarna
...
Białka
która czyni białko nieaktywnym biologicznie (codziennym przykładem takiej denaturacji jest smażenie lub Gotowanie jajka). Jest to spowodowane nieodwracalną utratą trzeciorzędowej lub czwartorzędowej budowy białka. ...
Wirusowe zapalenie wątroby typu B
sterylizacji suchym powietrzem w temperaturze 160 °C, w
autoklawie
po 30 minutach. Gotowanie nie zabija HBV. Wrażliwy na środki dezynfekcyjne na bazie chloru (podchloryn ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Gotowanie":
Słówka - jedzenie (plansza 21)
boiling or steaming, and absorbs water during cooking.
Ryż jest przygotowywany przez Gotowanie w wodzie lub na parze i wchłania wodę podczas przygotowywania.
The highest ...
110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 4)
do wzrostu organizmu. Niektóre z zasad zdrowego żywienia:
unikanie gotowania warzyw na wodzie, Gotowanie na parze pozwala na zachowanie większej ilości witamin
unikanie smażenia
unikanie soli
umiar w ...
012. Nicienie (plansza 19)
...
|