Slow Food -
organizacja
i jednocześnie
ruch społeczny
skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej
kuchni
różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i
nasion
,
zwierząt hodowlanych
i metod prowadzenia
gospodarstw
, charakterystycznych dla tych regionów.
Historia
Organizacja założona została w
1986
roku przez Carlo Petriniego we
Włoszech
jako opór przeciwko rosnącej popularności barów
fast food
(mówi się, iż decyzja zapadła po tym, jak sieć
McDonald's
otworzyła lokal w zabytkowej części
Rzymu
), ale wkrótce rozprzestrzeniła się na 50 krajów i obecnie zrzesza ponad 80 tys. członków. Siedzibą organizacji jest miejscowość
Bra
w
Piemoncie
, we
Włoszech
, gdzie pracuje około 100 osób, zaś lokalnymi oddziałami Slow Food na całym świecie kieruje dodatkowo 800
wolontariuszy
.
Obecnie ruch ten opisuje siebie samego jako ekogastronomiczna frakcja w ruchu ekologicznym, chociaż wielu mówi również o kulinarnym skrzydle ruchu
alterglobalistów
. Jednym z jego najważniejszych haseł jest "Obrona prawa do smaku!".[]
Od czasu do czasu Slow Food dokonuje bezpośrednich interwencji w transakcje rynkowe, na przykład chroniąc cztery tradycyjne rasy
indyków amerykańskich
poprzez zakup 4000 jaj i zlecenie wyhodowania z nich dorosłych zwierząt, które następnie trafiły na rynek.
Program
Głównymi punktami programu ruchu Slow Food są:
- Ochrona i promocja lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji żywności.
- Kupowanie żywności lokalnej produkcji z użyciem tradycyjnych metod wytwarzania.
- Organizowanie
- banków nasion w celu zachowanie naturalnej różnorodności upraw,
- niewielkich wytwórni żywności, zwłaszcza szybkopsującej się (np. rzeźnie),
- obchodów dni lokalnej kuchni dla chronionych regionów produkcyjnych.
- Edukacja
-
konsumentów
o ukrytym ryzyku spożywania
fast food
,
- lokalnych społeczności o ukrytym ryzyku
agrobiznesu
i farm przemysłowych,
- o ryzyku upraw monokulturowych i opieraniu się na zbyt jednolitych
genetycznie
źródłach upraw,
- także poprzez naukę ogrodnictwa, zwłaszcza wśród studentów i więźniów.
-
Lobbing
- na rzecz zmian w polityce rolnej, mających na celu wsparcie dla farm organicznych,
- przeciw genetycznym modyfikacjom żywności,
- przeciw używaniu
pestycydów
,
- różnorodne programy polityczne wspierające rodzinne farmy.
Uniwersytet Nauk Gastronomicznych
Od października
2004
roku działa Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo, w
Piemoncie
. Czołowymi postaciami zaangażowanymi w to przedsięwzięcie są Carlo Petrini i Massimo Montanari, których celem jest promowanie świadomości dobrej żywności i prawidłowego odżywiania się.
Arka Smaku
W
XX
wieku w
Europie
zanikło 75% produktów spożywczych (warzyw, owoców, zbóż, odmian żywca).[] W tym samym okresie w
Ameryce
spotkało to aż 93% produktów. Stąd też organizacja powołała program odbudowy
bioróżnorodności
, nazwany
Arką Smaku
. Tak jak na
Arce Noego
mają się znaleźć w nim zagrożone zagładą rośliny i zwierzęta, a także gotowe produkty spożywcze. We Włoszech jego prowadzeniem zajmuje się 196 lokalnych ośrodków, w pozostałych krajach świata - 65. Wśród chronionych
polskich
produktów znajdują się:
W innych krajach opieką objęte są m.in.:
wanilia
(
Madagaskar
),
olej arganowy
(
Maroko
), ziemniaki andyjskie (
Peru
), kury znoszące wyłącznie niebieskie jaja (
Chile
), kawa huehuetenango (
Gwatemala
), śliwki slatko (
Bośnia i Hercegowina
), ser z mleka
jaków
(
Tybet
), czarna świnia gaskońska (
Francja
), czarna fasola tolosa (
Hiszpania
), ser
cheddar
z hrabstwa
Somerset
w
Anglii
.
Slow Food w Polsce
Slow Food Polska liczy około 130 członków zrzeszonych w trzech oddziałach: Krakowie, Warszawie i Łodzi. Produkty spełniające normy Slow Food wytwarza około 40 rodzinnych firm. Wśród produkowanych przez nich wyrobów znajdują się:
oscypki
,
bundz
,
bryndza
,
gołka
,
miody pitne
, piwo Żywe (
browar Amber
) wędliny, soki owocowe, miody spożywcze, pieczywo, przetwory owocowe i warzywne, nalewki, nabiał i wędzone ryby.
Zobacz też
Bibliografia
- Gina Mallet: Ostatnia szansa, żeby dobrze zjeść. Warszawa: Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, 2006, ss. 135-137. .
Linki zewnętrzne