Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Ayran

Ayran

Przydrozny punkt sprzedaży
Przemysłowa wersja ayranu

Ayran – popularny turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody (w proporcji 2:1 lub 1:1). Zazwyczaj dodawana jest do niego sól , a czasami też pieprz . Podawany jest schłodzony, może też mieć pianę. Często spożywany jest razem z kebabem . Ayran jest podobny do popularnego m.in. w Iranie i Armenii napoju doogh (dugh, abdug, tahn), który jednak jest poddawany krótkiemu procesowi fermentacji i jest lekko musujący.

Ayran jest także popularny w innych krajach Bliskiego Wschodu . Na tureckiej prowincji napojem tym podejmuje się gości. Ayran można kupić w restauracjach i sklepach, ale można też zrobić go samemu – w wersji podstawowej (jogurt, woda, sól) lub też dodać posiekaną miętę . Ten drugi przepis jest popularny podczas upałów – gasi pragnienie i działa odświeżająco. W Turcji ayran stanowi mocną konkurencję dla innych napojów, w tym tych produkowanych przez globalne koncerny. Ormianie i Arabowie nazywają ten napój tan i pod tą nazwą jest on popularny m.in. w Stanach Zjednoczonych .


Inne hasła zawierające informacje o "Ayran":

Kuchnia turecka ...

Kebab ...

Rakı ...

Ayran Przydrozny punkt sprzedażyPrzemysłowa wersja AyranuAyran – popularny turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody (w proporcji ...

Kategoria:Kuchnia turecka ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Ayran":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie