Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Rakı

Rakı

Przeźroczysta rakı w butelkach oraz efekt zmętnienia po dodaniu wody

Rakı (czyt. raky, z akcentem na drugą sylabę) - turecka wódka o zapachu anyżkowym destylowana najczęściej ze świeżych winogron (yaş üzüm rakısı), rodzynek lub z fig (incir rakısı). Zawiera 40-50% alkoholu . Jest uważana w Turcji za narodowy napój. Tradycyjnie podaje się ją z wodą. Po rozcieńczeniu mętnieje i staje się biała, prawdopodobnie ze względu na to jest potocznie nazywana aslan sütü, co znaczy dosłownie "lwie mleko" (aslan znaczy też silny, odważny mężczyzna, stąd aslan sütü - mleko dla odważnych mężczyzn).

Mętnienie i biały kolor powstający przy rozcieńczaniu rakı zimną wodą spowodowany jest zawartością anetolu - nierozpuszczającego się w wodzie zwiazku chemicznego pochodzącego z anyżu. W nierozcieńczonej rakı zawartość etanolu jest na tyle wysoka, że cały zawarty w niej anetol jest rozpuszczony, bądź tworzy krople o rozmiarach zbyt małych, by rozpraszać światło . W wyniku rozcieńczenia, hydrofobowy anetol wytrąca się w postaci kropel o rozmiarach do 3 mikrometrów tworząc mętną i względnie trwałą (nie ulegającą dalszej koalescencji ) emulsję . Zjawisko mętnienia rakı i innych wódek anyżowych podczas ich rozcieńczania nazywane jest efektem ouzo (ang. en:ouzo effect ).[1][2]; nazwa ta pochodzi od greckiego odpowiednika rakı - ouzo .

Najbardziej znane gatunki to Yeni Rakı i Tekirdağ Rakısı pochodzące z prowincji Tekirdağ . Sekretem ich charakterystycznego smaku jest używana do produkcji woda ze studni artezyjskiej w Çorlu . Yeni Rakı zawiera 45% alkoholu. Gatunki uznawane za najlepsze to Kulüp Rakısı i Altınbaş zawierające 50% alkoholu. Inne dostepne rodzaje raki to: Efe Rakı, Çilingir Rakı, Mercan Rakı, Fasıl Rakı, Burgaz Rakı, Ata Rakı i Anadolu Rakı.

Rakı pije się zazwyczaj z meze, czyli przystawkami. Najbardziej popularne są melony , biały ser i ryby . Tradycyjnie rakı rozcieńcza się chłodną wodą, można dodać kostki lodu . Niekiedy razem z rozcieńczoną rakı pije się inny napój w osobnej szklance. Przykładem jest şalgam- sok z rzepy i marchwi, który podaje się zazwyczaj do kebabu. Czasem razem z rakı (ale też w oddzielnej szklance) pije się ayran – podobno zapobiega to kacowi .

Inne napoje alkoholowe podobne do rakı:

  • greckie ouzo
  • bułgarska mastika
  • cypryjska zivania
  • kreteńska tsikoudia
  • albańska raki
  • chorwacka rakija

Przypisy

  1. ouzo - grecki odpowiednik rakı
  2. Stephen A. Vitale, Joseph L. Katz. Liquid Droplet Dispersions Formed by Homogeneous Liquid-Liquid Nucleation: The Ouzo Effect. „Langmuir”. 19 (10), ss. 4105–4110 (maj 2003). doi:10.1021/la026842o . 


Inne hasła zawierające informacje o "Rakı":

Tekirdağ (prowincja) ...

Rakı Przeźroczysta Rakı w butelkach oraz efekt zmętnienia po dodaniu wodyRakı (czyt. raky, z ...

Kategoria:Kuchnia turecka ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Rakı":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie