Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

jogurt

jogurt(z tur. yoğurt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, sporządzany z mleka, w którym przez 4-8 godzin w temperaturze ok. 40°-50°C rozwijają się bakterie Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.

Zazwyczaj używa się mleka krowiego, choć może być robiony z każdego jego rodzaju - nawet sojowego. Czasem powstaje z dodatkiem probiotyków - wtedy produkt zazwyczaj nosi nazwę bio-jogurt

Bakterie przetwarzają cukier (laktozę) w kwas mlekowy, który powoduje denaturację zawartego w mleku białka, dzięki czemu jogurt uzyskuje charakterystyczną konsystencję. Obecnie często wzbogacany jest dodatkami smakowymi.

Jogurt może być spożywany również przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.


Inne hasła zawierające informacje o "jogurt":

Kuchnia grecka lub wieprzowegotaramosalata - rodzaj pasty/majonezu z solonej ikrytiganites patates - frytki tzatziki - jogurt z czosnkiem i ogórkiem yemista ( gemista ) - pomidory i papryka, nadziewane jak ...

Kuchnia turecka i acibadem kurabiyesi. Popularny jest też ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą pija się salep- robi się go z korzenia ...

Witamina D D niektóre produkty spożywcze są w nią wzbogacane. W USA: mleko i jogurt, płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy oraz margarynę. W krajach europejskich są to: ...

Hipoglikemia wysiłku i najlepiej się położyć, a następnie spożyć cukier złożony (np. banan, jogurt, kanapka, obiad (ziemniaki)). Jeśli chory straci przytomność, należy ułożyć go w ...

Fermentacja mlekowa ...

Witamina B2 ...

Biotechnologia produkcja piwa , wina , chleba z użyciem drożdży 4000 p.n.e. - produkcja w Chinach jogurtu i sera z użyciem bakterii produkujących kwas mlekowy 1675 - odkrycie mikrobów 1856 ...

Laktoza do nietolerancji laktozy .Nie dotyczy to produktów mlecznych, jak np. zsiadłe mleko , kefir , jogurt czy sery , w których na skutek procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii ...

Układ odpornościowy wprowadzenie probiotycznej flory, takiej jak czyste kultury Lactobacillus , normalnie znajdujących się w jogurtach , pomaga przywrócić zdrową równowagę bakteryjnym populacjom przy infekcjach jelitowych u dzieci ...

Bakterie ścieków (jako główny element osadu czynnego ) oraz przy wytwarzaniu produktów spożywczych, np. jogurtu i sera . Stosunkowo łatwo poddają się manipulacjom genetycznym, dzięki czemu mogą ...


Inne lekcje zawierające informacje o "jogurt":

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) ...

019. Artykuły spożywcze (plansza 10) das Brötchen mit Käse oder den Jogurt? Chcesz bułkę z żółtym serem czy jogurt? Ich esse Brötchen mit Butter. Ich mag Margarine nicht. Jadam bułki z masłem. ...

019. Artykuły spożywcze (plansza 9) manchmal das Jogurt oder den Käse. - Nie piję mleka ale czasem jem jogurt lub żółty ser. Milchprodukte - produkty mleczne die Milch - mleko die Butter ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie