jogurt
jogurt(z tur. yoğurt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, sporządzany z mleka, w którym przez 4-8 godzin w temperaturze ok. 40°-50°C rozwijają się bakterie Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.
Zazwyczaj używa się mleka krowiego, choć może być robiony z każdego jego rodzaju - nawet sojowego. Czasem powstaje z dodatkiem probiotyków - wtedy produkt zazwyczaj nosi nazwę bio-jogurt
Bakterie przetwarzają cukier (laktozę) w kwas mlekowy, który powoduje denaturację zawartego w mleku białka, dzięki czemu jogurt uzyskuje charakterystyczną konsystencję. Obecnie często wzbogacany jest dodatkami smakowymi.
Jogurt może być spożywany również przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.
Inne hasła zawierające informacje o "jogurt":
Kuchnia grecka
lub wieprzowegotaramosalata - rodzaj pasty/majonezu z solonej ikrytiganites patates - frytki
tzatziki
- jogurt z czosnkiem i ogórkiem
yemista
(
gemista
) - pomidory i papryka, nadziewane jak ...
Kuchnia turecka
i acibadem kurabiyesi. Popularny jest też
ayran
– słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą pija się salep- robi się go z korzenia ...
Witamina D
D niektóre produkty spożywcze są w nią wzbogacane. W USA: mleko i jogurt, płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy oraz margarynę. W krajach europejskich są to: ...
Hipoglikemia
wysiłku i najlepiej się położyć, a następnie spożyć cukier złożony (np. banan, jogurt, kanapka, obiad (ziemniaki)). Jeśli chory straci przytomność, należy ułożyć go w ...
Fermentacja mlekowa
...
Witamina B2
...
Biotechnologia
produkcja
piwa
,
wina
,
chleba
z użyciem
drożdży
4000 p.n.e. - produkcja w Chinach
jogurtu
i
sera
z użyciem bakterii produkujących
kwas mlekowy
1675
- odkrycie mikrobów
1856
...
Laktoza
do
nietolerancji laktozy
.Nie dotyczy to produktów mlecznych, jak np.
zsiadłe mleko
,
kefir
,
jogurt
czy
sery
, w których na skutek
procesów fermentacyjnych
z udziałem bakterii ...
Układ odpornościowy
wprowadzenie
probiotycznej
flory, takiej jak czyste kultury
Lactobacillus
, normalnie znajdujących się w
jogurtach
, pomaga przywrócić zdrową równowagę bakteryjnym populacjom przy infekcjach jelitowych u dzieci ...
Bakterie
ścieków
(jako główny element
osadu czynnego
) oraz przy wytwarzaniu produktów spożywczych, np.
jogurtu
i
sera
. Stosunkowo łatwo poddają się manipulacjom genetycznym, dzięki czemu mogą ...
Inne lekcje zawierające informacje o "jogurt":
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9)
...
019. Artykuły spożywcze (plansza 10)
das Brötchen mit Käse oder den Jogurt?
Chcesz bułkę z żółtym serem czy jogurt?
Ich esse Brötchen mit Butter. Ich mag Margarine nicht.
Jadam bułki z masłem. ...
019. Artykuły spożywcze (plansza 9)
manchmal das Jogurt oder den Käse.
- Nie piję mleka ale czasem jem jogurt lub żółty ser.
Milchprodukte - produkty mleczne
die Milch - mleko
die Butter ...
|