Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Fruktoza

Fruktoza

Fruktoza
Ogólne informacje
Inne nazwycukier owocowy, lewuloza
Wzór sumarycznyC6H12O6
SMILES
C(O)C1(C(O)C(O)C(O)(O1)CO)
Masa molowa 180,16 g / mol
Wygląddrobnokrystaliczne ciało stałe
Identyfikacja
Numer CAS 57-48-7
Niebezpieczeństwa
Zwroty ryzyka brak
Zwroty bezpieczeństwa brak
Numer RTECS LS7120000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructusowoc ) – monosacharyd występujący w owocach i miodzie . Wchodzi w skład dwucukru sacharozy ( glukoza + fruktoza).

Fruktoza w temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną. Temperatura topnienia : około 100 °C . Fruktoza posiada słodki smak (nieco słodszy od sacharozy) i dobrze rozpuszcza się w wodzie .

W wyniku fermentacji ulega przemianie do etanolu .

Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm , niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo - jelitowe . Powoduje też wyraźne podniesienie cholesterolu . W spermie fruktoza spełnia rolę materiału energetycznego plemników .

Dawna nazwa fruktozy to lewuloza.

Zastosowanie fruktozy:

  • jako substytut cukru dla diabetyków
  • wspomagająco w chorobach serca, profilaktycznie – ma działanie przeciwnowotworowe
  • jako substrat w przemyśle farmaceutycznym
  • w przemyśle spożywczym.

Metabolizm fruktozy

Metabolizm fruktozy przebiega inaczej w mięśniach i tkance tłuszczowej , a inaczej w wątrobie [1].

  • W mięśniach i tkance tłuszczowej fruktoza jest fosforylowana przez heksokinazę i przekształca się w fruktozo-6-fosforan , który następnie wchodzi do glikolizy .
  • W wątrobie najpierw następuje przekształcenie fruktozy w fruktozo-1-fosforan przez fruktokinazę. Następnie aldolaza fruktozo-1-fosforanu rozszczepia fruktozo-1-fosforan na fosfodihydroksyaceton i aldehyd glicerynowy . Fosofodihydroksyaceton wchodzi do glikolizy dzięki reakcji katalizowanej przez izomerazę triozofosofranową, a aldehyd glicerynowy przekształca się (przez kinazę specyficzną dla trioz) w aldehyd 3-fosfoglicerynowy i również przechodzi do glikolizy.

Zaburzenia metabolizmu fruktozy

Przypisy

  1. Metabolizm węglowodanów. W: B.D.Hames, N.M.Hooper: Krótkie wykłady. Biochemia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN , 2004. 


Inne hasła zawierające informacje o "Fruktoza":

Oddychanie komórkowe ...

Fruktoza FruktozaOgólne informacjeInne nazwycukier owocowy, lewulozaWzór sumarycznyC6H12O6 SMILES C(O)C1(C(O)C(O)C(O)(O1)CO) Masa molowa 180,16 g / mol Wygląddrobnokrystaliczne ciało stałeIdentyfikacja Numer CAS 57-48-7 Właściwości Gęstość i ...

Cukier spożywczy ...

Glikoliza ...

Heksozy ...

Inwertaza ...

Aldolazy ...

Cukry proste ...

Fruktozo-6-fosforan ...

Miód ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Fruktoza":

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12) zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy jelita cienkiego (4) na cukry proste (glukoza, Fruktoza, galaktoza) – (5). I tak enzym maltaza rozszczepia maltozę na dwie cząsteczki ...

Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 4) i są względem siebie izomerami konstytucyjnymi. Wzór sumaryczny ma postać: C6H12O6. Glukoza jest aldoheksozą. Fruktoza, natomiast ketoheksozą. D-glukoza D-Fruktoza ...

Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 5) używa się wzory Fishera: wzór stereochemicznywzór Fisherawzór stereochemicznywzór Fishera D-glukoza D-Fruktoza ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie