Aktualna kategoria:
Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Lekcja: "Zróżnicowanie i przydatność rolnicza gleb w Polsce"
Klasa bonitacyjna
Typ gleb
Charakterystyka gleb
Odsetek użytków rolnych
IVa średniej jakości – lepsze
Gleby brunatne, płowe, niektóre odymiany gleb bielicowych i rędzin oraz gleby torfowe
Gorsze właściwości wodne i powietrzne, a także mniejsza zasobność w składniki pokarmowe od gleb klasy IIIb; wymagają melioracji
39,9
IVb średniej jakości – gorsze
Gleby bagienne i torfowe, gleby bielicowe oraz gleby płowe
Mają gorsze właściwości od gleb zaliczanych do klasy IVa; są zbyt suche i wymagają nawodnienia lub nadmiernie nawilgocone i wymagają osuszania
V słabe
Gleby bielicowe, bielice, gleby rdzawe, niektóre gleby brunatne, gleby bagienne i niektóre gleby górskie
Ubogie w składniki mineralne i próchnicę, nadmiernie przesuszone lub zawierające zbyt dużo wody
22,6
VI bardzo słabe i złe
Niektóre odmiany rędzin i mad, gleby bielicowe, bielice oraz gleby górskie początkowego stadium rozwoju
Ubogie w składniki odżywcze i w próchnicę, o słabo rozwiniętym profilu glebowym, przeważnie silnie nawilgocone lub zbyt suche
11,4
Pobierz lekcję
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: