Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516171819
Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
Przykłady planktonu
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo

Rybołówstwo i rybactwo

W 1982 r. została wprowadzona tzw. strefa wyłącznego rybołówstwa dla obywateli danego państwa, która sięga 200 mil morskich od brzegu, lecz obszar ten może być eksplorowany przez rybaków innych państw na podstawie przyznawanych i opłacanych limitów. Zbiorniki i obszary akwenów morskich charakteryzują się różnym stopniem w zasoby ryb i innych organizmów, z czego najbogatsze w nie są obszary znajdujące się na styku prądów zimnych i ciepłych oraz w rejonach, gdzie te prądy zanikają (miejsca, w których prądy zimne wpływają do wód mórz ciepłych, a prądy ciepłe – do mórz zimnych). W miejscach tych najbujniej rozwija się plankton, który jest pokarmem dla wszystkich zwierząt pływających w otwartych wodach, czyli dla tzw. nektonu. Tak więc w tych obszarach występują główne światowe połowy.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie