Lekcja: "155. Jak jadamy dzisiaj i jak kiedyś jadano? "
In Norwegen wird die Speisekarte zu einem Großteil vom Fisch bestimmt. Besonders schmackhaft ist gedünsteter oder gebratener Lachs, der mit frischen Kräutern zubereitet wird. Räucherlachs ist ebenfalls sehr beliebt bei den Norwegern. Bei den Fleischgerichten dominiert das Lammfleisch. Eine Spezialität ist auch die dunkle, würzige Schafswurst. Ein beliebtes Getränk ist die Milch. Alkohol ist teuer.
W Norwegii menu jest w dużym stopniu zdominowane przez ryby. Szczególnie smakowity jest gotowany na parze lub grillowany łosoś, który jest przyrządzamy ze świeżymi ziołami. Wędzony łosoś jest również bardzo popularny wśród Norwegów. Wśród dań mięsnych dominuje jagnięcina. Specjalnością jest też jest ciemna, pikantna owcza kiełbasa. Ulubionym napojem jest mleko. Alkohol jest drogi.
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.