Lekcja: "155. Jak jadamy dzisiaj i jak kiedyś jadano? "
Die Spanier anstatt viele kleine Mahlzeiten am Tag zu sich zu nehmen, reduzieren sie Frühstück und Mittagessen auf ein Minimum und speisen dafür ausgiebig am Abend. Zwischen 20 und 22 Uhr beginnt die Verköstigung und kann sich leicht bis nach Mitternacht hinziehen. Das Essen wird als kleines gesellschaftliches Ereignis zelebriert. Im Kreis von Verwandten oder Freunden wird viel geredet und gelacht.
Hiszpanie zamiast spożywać w ciągu dnia wiele małych posiłków redukują śniadanie i obiad do minimum i jedzą za to obficie wieczorem. Między godziną 20 - 22 zaczyna się degustację i może przeciągnąć się ona do północy. Jedzenie jest celebrowane jako małe wydarzenie towarzyskie. W kręgu rodziny i przyjaciół jest wiele rozmów i śmiechu.
Wiatr na Ziemi nie może wiać szybciej niż 520 km/h, jest to spowodowane siłami, które wpływają na cząsteczki powietrza (m .in. przyciąganie, tarcie, różnice ciśnień powietrza).