Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...78910111213141516171819202122232425
Lekcja: "153. Rodzaje grzybów"




Der Austernseitling ist ein essbarer Pilz. Er ist sehr lecker, aber im Alter wird er hart. Seine Fruchtkörper liefern leicht verdauliches Eiweiß, Folsäure, Aminosäuren, B-Vitamine und Mineralstoffe. Außerdem hat man erkannt das Vorhandensein von antineoplastisch wirkender Substanz die auch die Senkung des Cholesterins im Blut verursacht. In vielen Ländern kultiviert man diese Pilze.


Boczniak ostrygowaty to grzyb jadalny. Jest bardzo smaczny, ale na starość staje się łykowaty. Jego owocniki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto także obecność substancji działającej przeciwnowotworowo i obniżającej poziom cholesterolu we krwi. W wielu krajach prowadzi się uprawę tych grzybów.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie