Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617181920
Lekcja: "110. Rola diety w życiu człowieka"
Składniki syntetyczne w żywności
Ryboflawina (E101) to barwnik
identyczny z naturalnymAutor: PatríciaR
Producenci żywności w krajach rozwiniętych (także Polski) mają obowiązek umieszczania na etykietach produktów spożywczych ich składu i wartości energetycznej oraz informacji zawierających zawartość substancji dodatkowych. Jednak zdarzają się etykiety, na których producenci podają informacje wprowadzające konsumenta w błąd, jednak są one podane w sposób niełamiący prawa. Przykładowo napis głoszący „bez dodatku cukru” może oznaczać dodanie słodzika, a „barwnik identyczny z naturalnym” - obecność niesprecyzowanej substancji chemicznej. Często też producenci nie informują, że do mięsa są dodane substancje chemiczne, których zadaniem jest przedłużenie jego świeżości, poprawienie smaku i koloru.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie