Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617181920
Lekcja: "110. Rola diety w życiu człowieka"
Rola białka w żywieniu
Opuchlizna
głodowa
Mieszkańcy wielu krajów spożywają niewielkie lub znikome ilości białka zwierzęcego (często poniżej 1 kg na osobę rocznie), co jest spowodowane ubóstwem społeczeństwa, ale i także nieurodzajną ziemią lub innymi czynnikami. W tym przypadku źródłem białka najczęściej są produkty pochodzenia roślinnego, które są w nie ubogie oraz zawierają małą ilość niezbędnych aminokwasów. Często jest to kilka gatunków roślin. Skutkiem tego jest niedożywienie wielu ludzi, głównie w Afryce i południowo-wschodniej Azji. Długotrwały głód (głodzenie) prowadzi do spowolnienia wzrostu i rozwoju dzieci, może powodować pojawienie się opuchlizny głodowej. Efektem długotrwałego głodu jest też apatia, a ostateczną konsekwencją bywa śmierć głodowa.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie