Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...12131415161718192021222324252627282930
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Tłuszcze złożone

Glicerynę stosuje się do chłodzenia
likierów (na zdj. Blue curacao)


Tłuszcze złożone powstają w wyniku jednoczesnego połączenia kwasów tłuszczowych i innych związków chemicznych z alkoholem. Fosfolipidy (lipidy, w których skład wchodzą: gliceryna, kwasy tłuszczowe, kwas fosforowy związany z zasadą azotową) zawierają resztę fosforanową (diacyloglicerol do którego, podczas reakcji estryfikacji, zostaje przyłączona np. reszta fosforanowa). Dzięki zestryfikowaniu grupy hydroksylowej powstają fosfolipidy (występują obficie szczególnie w tkance nerwowej, wątrobie i krwi) błonowe jak np. lecytyna (zwana także fosfatydylocholiną, często występuje w błonach cytoplazmatycznych komórek u zwierząt).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie