Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516171819
Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo
Różne rodzaje mięsa

Produkty uzyskiwane ze zwierząt

Przelicznik na sztuki duże nie ma większego związku z produkcją mięsa, ponieważ mięsa wieprzowego, mimo mniejszej ilości hodowli trzody chlewnej niż bydła, jest prawie dwa razy większa niż ilość mięsa wołowego. Jest to spowodowane znacznie szybszym tempem przyrostu masy tuczników niż opasów, natomiast najszybszy przyrost wykazuje drób, co powoduje coraz większy udział tego mięsa w ogólnej skali światowej produkcji zwierzęcej (mięso wieprzowe ma 38,9% udziału w rynku, drobiowe 29,9%, a wołowe i cielęce – 23,3%). Na świecie jest poziom chowu zwierząt na 100 ha użytków rolnych jest bardzo zróżnicowany.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie