Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Śruta

Śruta

Śruta - produkt otrzymany poprzez jednorazowe rozdrobnienie nasion roślin uprawnych poprzez ich rozkruszenie przeprowadzone w specjalnym urządzeniu - śrutowniku . Najczęściej produkuje się śrutę zbożową , ale może być także z innych nasion, np. roślin motylkowych (strączkowych ), lub oleistych.

W piwowarstwie śruta oznacza śrutę słodową. Jest to inaczej ześrutowany słód , czyli efekt śrutowania słodu w śrutowniku.[1] W produkcji piwa śruta słodowa podlega zacieraniu z wodą oraz filtrowaniu w celu osiągnięcia brzeczki piwnej.[2]


Przypisy

  1. Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005, s. 296. . 
  2. Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998, s. 112. . 

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Śruta":

Chleb ...

Rzepak oleju rzepakowego wytwarza się biodiesel – paliwo do napędu silników wysokoprężnych. Roślina pastewna . Śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą ...

Śruta Śruta - produkt otrzymany poprzez jednorazowe rozdrobnienie nasion roślin uprawnych poprzez ich ...

Warzenie piwa ...

Śrutownik ...

Śrutowanie ...

Pasza (rolnictwo) ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Śruta":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie