|
Śrutowanie
ŚrutowanieW piwowarstwie śrutowanie oznacza rozdrobnienie
słodu
w taki sposób, by łuski zostały rozerwane, a same ziarna pokruszone[1].Produktem finalnym śrutowania jest
śruta
słodowa. Śrutowanie poprzedza kolejny etap produkcji piwa, czyli
zacieranie
ześrutowanego słodu. Śrutowanie słodu odbywa się w
śrutowniku
lub młynie browarnym. Przypisy- ↑ Grzegorz Sieczkowski (opr.): Piwo klasztorne i domowe. Wyd. Rhetos, Warszawa 2005, s. 97.
Inne hasła zawierające informacje o "Śrutowanie":
Słodowanie
...
Warzenie piwa
...
Śrutowanie
łuski zostały rozerwane, a same ziarna pokruszone.Produktem finalnym śrutowania jest
śruta
słodowa. Śrutowanie poprzedza kolejny etap produkcji piwa, czyli
zacieranie
ześrutowanego słodu. Śrutowanie słodu ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Śrutowanie":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|