Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Rzodkiew japońska

Rzodkiew japońska

Rzodkiew japońska

Rzodkiew japońska (Daikon)
Systematyka wg Reveala
Domena eukarionty
Królestwo rośliny
Podkrólestwo naczyniowe
Nadgromada nasienne
Gromada okrytonasienne
Klasa Rosopsida
Rząd kaparowce
Rodzina kapustowate
Rodzaj rzodkiew
Gatunek rzodkiew zwyczajna
Podgatunek rzodkiew japońska
Nazwa systematyczna
Raphanus sativus longipinnatus

Rzodkiew japońska, daikon ( jap. 大根 ; Raphanus sativus longipinnatus) - podgatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych . Roślina uprawna, bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu . Porcja 85 g (3 uncje) rzodkwi daikon zawiera tylko 18 kilokalorii (75 kJ) i dostarcza 34 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C . Daikon zawiera aktywny enzym , który pomaga przy trawieniu, szczególnie ciężkostrawnych potraw.

Zastosowanie

  • Rośliny uprawne : w polskim klimacie roślina ta znajduje optymalne warunki do wydania dobrego plonu.
  • Sztuka kulinarna : w smaku przypomina czarną rzodkiew. Spożywa się ją na różne sposoby — świeżą, gotowaną, marynowaną.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Rzodkiew japońska":

1986 ...

1592 ...

1622 ...

1929 ...

KOR ...

1937 ...

Trójmiasto ...

1938 ...

1978 ...

Buddyzm ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Rzodkiew japońska":

214b II Wojna Światowa. Działania zbrojne w latach 1939 - 1941 r. (plansza 14) ...

223 Czas przełomu (plansza 12) ...

Rośliny użytkowe (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie