Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Rzodkiew

Rzodkiew

Rzodkiew świrzepa

Rzodkiew (Raphanus L.) – rodzaj roślin należący do rodziny kapustowatych . W Polsce występują tylko dwa gatunki. Gatunkiem typowym jest Raphanus sativus L.[1].

Systematyka

Pozycja rodzaju w systemie Reveala  

Gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa Rosopsida Batsch, podklasa ukęślowe (Dilleniidae Takht. ex Reveal & Tahkt.), nadrząd Capparanae Reveal, rząd kaparowce (Capparales Hutch.), podrząd Capparineae Engl., rodzina kapustowate (Brassicaceae Burnett), podrodzina Brassicoideae Burnett, plemię Raphaneae DC., rodzaj rzodkiew (Raphanus L.)[2].

Gatunki flory Polski [3]
Inne gatunki (wybór) 
  • Raphanus caudatus
  • Raphanus maritimus
  • Raphanus sylvestris

Wartości odżywcze

Bogata w witaminy i związki mineralne: 100 g zawiera 1 g białka , 2,8 g węglowodanów , 1 g błonnika , 0,04 mg witaminy B1 , 0,02 mg witaminy B2 , 0,2 mg witaminy PP , 0,1 mg witaminy B6 , 25 mg witaminy C , 24 mikrogramy kwasu foliowego , 240 mg potasu , 59 mg sodu, 44 mg wapnia , 27 mg fosforu , 11 mg magnezu , 1,9 mg żelaza , 0,1 mg cynku . Polecana w diecie odchudzającej, gdyż syci, a nie tuczy, zawiera 12 kalorii w 100 gramach[4].

Przypisy

  1. Index Nominum Genericorum . [dostęp 2009-02-25].
  2. Crescent Bloom: Systematyka rodzaju Raphanus ( ang. ). The Compleat Botanica. [dostęp 2009-02-25].
  3. Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Flowering plants and pteridophytes of Poland : a checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski . Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 2002. . 
  4. "Nowalijki - najlepiej ekologiczne" ( pol. ). 18 kwietnia 2009. [dostęp 20 kwietnia 2009].


Inne hasła zawierające informacje o "Rzodkiew":

Francuski kalendarz rewolucyjny ...

Karelowie ...

Rośliny oleiste (błękitna, modra) kakaowiec len zwyczajny lnicznik konopie siewne krokosz barwierski kukurydza mak lekarski masłosz Parka migdałowiec zwyczajny oliwka europejska orzech ziemny palma kokosowa palma olejowa rącznik pospolity rzepak rzepik Rzodkiew oleista sezam indyjski słonecznik soja winorośl właściwa Zobacz też tłuszcze jadalne rośliny uprawne olej roślinny ...

Warzywa się poza tym ze względu na długość okresu rozwoju na jednoroczne (np. Rzodkiew zwyczajna , pomidor zwyczajny ), roślina dwuletnia (tych jest najwięcej, np. cebula zwyczajna , ...

Bielinek kapustnik żerują na roślinach z rodziny krzyżowych (Brassicaceae) takich jak kapusta , gorczyca polna , Rzodkiew świrzepa , a także nasturcja . Może być szkodnikiem ogrodów warzywnych.Występowanie Europa , Basen Morza ...

Kategoria:Kuchnia japońska ceremonia picia herbaty Cha-gama Char siu Chikuwa Chrzan japoński Chūhai D Dango Dashi Deba-bōchō G Genmaicha Grzyby enoki H Hashioki Hōtō I Ikayaki K Kanpyō Kombu L Lentinula edodes Lepiężnik japoński M Makaron Maki-zushi Matcha Mirin Miso Misoshiru Mleko ryżowe Mleko sojowe Musenmai N Nakiri-bōchō Naruto (potrawa) Natto Nori (wodorosty) O Ohagi Okonomiyaki Onigiri Osechi-ryōri P Pachnotka zwyczajna R Ramen Rzodkiew japońska S Sake Sashimi Sencha Shichimi tōgarashi S cd. Shōchū Soba Sos sojowy Sudachi Suimono Sukiyaki Surimi Sushi T Taiyaki Takifugu Tako-hiki Takoyaki Tempura Teriyaki Tofu Tricholoma matsutake U Udon Umeboshi Umeshu W Wakame Y Yaki-udon Yakitori Z Zupy japońskie ...

Ramen nich w skład zupy wchodzić mogą ryby i owoce morza, warzywa (biała Rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza), wodorosty, mięso wieprzowe i ...

Sashimi lub płatki, z dodatkiem przypraw .Klasycznymi dodatkami i przyprawami do sashimi są wasabi , Rzodkiew daikon , sos sojowy , cytrusowy sos ponzu. Sashimi jest przygotowywane ze świeżych ...

Kimchi warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili.Główne składniki to kapusta pekińska (albo chińska ), Rzodkiew japońska , czosnek , papryka chili , cebula , marynowane krewetki lub inne owoce morza , ...

Kategoria:Warzywa cd. Pochrzyn chiński Pochrzyn skrzydlaty Pomidor zwyczajny Por (roślina) Portulaka pospolita Pośpiechowatość Psianka podłużna R Rabarbar ogrodowy Red Baron (cebula) Rokietta siewna Roszponka warzywna Rukiew wodna Rzepa Rzodkiew japońska Rzodkiew zwyczajna S Sałata dębolistna Sałata rzymska Sałata siewna Selery zwyczajne Soczewica jadalna Soja transgeniczna Soja warzywna Szczaw zwyczajny Szczypiorek Szparag lekarski Szpinak Słonecznik ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Rzodkiew":

Rośliny użytkowe (plansza 21) łodygach, jednoroczny lub dwuletni, azotolubny. Rośnie na polach, w ogrodach, lasach i zaroślach. Rzodkiew świrzepa Jednoroczny chwast, preferujący gleby lekko kwaśne i piaszczyste. Rośnie w uprawach ...

112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14) mieszczaństwu. Kontakty z krajami zachodnimi przyniosły zmiany w jadłospisie. Stosowano kapary, jarmuż, Rzodkiew, selery, pory, kalafiory, koper włoski i kapustę włoską. Z kuchni włoskiej ...

Rolnictwo w Polsce (plansza 15) i czarna) – roślina przyprawowa i lecznicza. W Polsce występuje w stanie zdziczałym Rzodkiew oleista – roślina jara, poplonowa, nawóz zielony mak lekarski – zawiera ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie