Rzodkiew
RzodkiewRzodkiew (Raphanus L.) –
rodzaj
roślin należący do rodziny
kapustowatych
. W Polsce występują tylko dwa gatunki.
Gatunkiem typowym
jest
Raphanus sativus
L.[1]. Systematyka- Pozycja rodzaju w
systemie Reveala
Gromada
okrytonasienne
(Magnoliophyta Cronquist), podgromada
Magnoliophytina
Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa
Rosopsida
Batsch, podklasa
ukęślowe
(Dilleniidae Takht. ex Reveal & Tahkt.), nadrząd Capparanae Reveal, rząd
kaparowce
(Capparales Hutch.), podrząd Capparineae Engl., rodzina
kapustowate
(Brassicaceae Burnett), podrodzina Brassicoideae Burnett, plemię Raphaneae DC., rodzaj rzodkiew (Raphanus L.)[2]. - Gatunki
flory Polski
[3]
- Inne gatunki (wybór)
- Raphanus caudatus
- Raphanus maritimus
- Raphanus sylvestris
Wartości odżywczeBogata w witaminy i związki mineralne: 100
g
zawiera 1 g
białka
, 2,8 g
węglowodanów
, 1 g
błonnika
, 0,04
mg
witaminy
B1
, 0,02 mg witaminy
B2
, 0,2 mg witaminy
PP
, 0,1 mg witaminy
B6
, 25 mg witaminy
C
, 24
mikrogramy
kwasu foliowego
, 240 mg
potasu
, 59 mg sodu, 44 mg
wapnia
, 27 mg
fosforu
, 11 mg
magnezu
, 1,9 mg
żelaza
, 0,1 mg
cynku
. Polecana w diecie odchudzającej, gdyż syci, a nie tuczy, zawiera 12
kalorii
w 100 gramach[4]. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Rzodkiew":
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Karelowie
...
Rośliny oleiste
(błękitna, modra)
kakaowiec
len zwyczajny
lnicznik
konopie siewne
krokosz barwierski
kukurydza
mak lekarski
masłosz Parka
migdałowiec zwyczajny
oliwka europejska
orzech ziemny
palma kokosowa
palma olejowa
rącznik pospolity
rzepak
rzepik
Rzodkiew oleista
sezam indyjski
słonecznik
soja
winorośl właściwa
Zobacz też
tłuszcze jadalne
rośliny uprawne
olej roślinny
...
Warzywa
się poza tym ze względu na długość okresu rozwoju na
jednoroczne
(np.
Rzodkiew zwyczajna
,
pomidor zwyczajny
),
roślina dwuletnia
(tych jest najwięcej, np.
cebula zwyczajna
, ...
Bielinek kapustnik
żerują na roślinach z rodziny
krzyżowych
(Brassicaceae) takich jak
kapusta
,
gorczyca polna
,
Rzodkiew świrzepa
, a także
nasturcja
. Może być szkodnikiem ogrodów warzywnych.Występowanie
Europa
,
Basen Morza ...
Kategoria:Kuchnia japońska
ceremonia picia herbaty
Cha-gama
Char siu
Chikuwa
Chrzan japoński
Chūhai
D
Dango
Dashi
Deba-bōchō
G
Genmaicha
Grzyby enoki
H
Hashioki
Hōtō
I
Ikayaki
K
Kanpyō
Kombu
L
Lentinula edodes
Lepiężnik japoński
M
Makaron
Maki-zushi
Matcha
Mirin
Miso
Misoshiru
Mleko ryżowe
Mleko sojowe
Musenmai
N
Nakiri-bōchō
Naruto (potrawa)
Natto
Nori (wodorosty)
O
Ohagi
Okonomiyaki
Onigiri
Osechi-ryōri
P
Pachnotka zwyczajna
R
Ramen
Rzodkiew japońska
S
Sake
Sashimi
Sencha
Shichimi tōgarashi
S cd.
Shōchū
Soba
Sos sojowy
Sudachi
Suimono
Sukiyaki
Surimi
Sushi
T
Taiyaki
Takifugu
Tako-hiki
Takoyaki
Tempura
Teriyaki
Tofu
Tricholoma matsutake
U
Udon
Umeboshi
Umeshu
W
Wakame
Y
Yaki-udon
Yakitori
Z
Zupy japońskie
...
Ramen
nich w skład zupy wchodzić mogą ryby i owoce morza, warzywa (biała Rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza), wodorosty, mięso wieprzowe i ...
Sashimi
lub płatki, z dodatkiem
przypraw
.Klasycznymi dodatkami i przyprawami do sashimi są
wasabi
,
Rzodkiew daikon
,
sos sojowy
, cytrusowy sos ponzu. Sashimi jest przygotowywane ze świeżych ...
Kimchi
warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili.Główne składniki to
kapusta pekińska
(albo
chińska
),
Rzodkiew japońska
,
czosnek
,
papryka chili
,
cebula
, marynowane
krewetki
lub inne
owoce morza
, ...
Kategoria:Warzywa
cd.
Pochrzyn chiński
Pochrzyn skrzydlaty
Pomidor zwyczajny
Por (roślina)
Portulaka pospolita
Pośpiechowatość
Psianka podłużna
R
Rabarbar ogrodowy
Red Baron (cebula)
Rokietta siewna
Roszponka warzywna
Rukiew wodna
Rzepa
Rzodkiew japońska
Rzodkiew zwyczajna
S
Sałata dębolistna
Sałata rzymska
Sałata siewna
Selery zwyczajne
Soczewica jadalna
Soja transgeniczna
Soja warzywna
Szczaw zwyczajny
Szczypiorek
Szparag lekarski
Szpinak
Słonecznik ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Rzodkiew":
Rośliny użytkowe (plansza 21)
łodygach, jednoroczny lub dwuletni, azotolubny. Rośnie na polach, w ogrodach, lasach i zaroślach.
Rzodkiew świrzepa
Jednoroczny chwast, preferujący gleby lekko kwaśne i piaszczyste. Rośnie w uprawach ...
112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14)
mieszczaństwu. Kontakty z krajami zachodnimi przyniosły zmiany w jadłospisie. Stosowano kapary, jarmuż, Rzodkiew, selery, pory, kalafiory, koper włoski i kapustę włoską. Z kuchni włoskiej ...
Rolnictwo w Polsce (plansza 15)
i czarna) – roślina przyprawowa i lecznicza. W Polsce występuje w stanie zdziczałym
Rzodkiew oleista – roślina jara, poplonowa, nawóz zielony
mak lekarski – zawiera ...
|