Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Polityka żywnościowa

Polityka żywnościowa

Pojęcie polityki żywnościowej obejmuje i pasuje:

Polityka żywnościowa jest oddziaływaniem na rozwój sfery gospodarczej zajmująca się bezpośrednio lub pośrednio gospodarką żywnościową.

Celem polityki żywnościowej jest osiąganie rozmiarów, struktury i standardów produkcji żywności społecznie akceptowanych. Jej celem jest także wzrost globalnej jak i cząstkowej efektywności gospodarowania czynnikami produkcji .

Spis treści

Funkcje polityki żywnościowej

  • ocena warunków społeczno-gospodarczych funkcjonowania gospodarki żywnościowej
  • rozpoznanie barier czynników hamujących i zagrożeń
  • projektowanie polityki żywnościowej państwa jako integralnego fragmentu strategii rozwoju gospodarczej
  • projektowanie struktury przestrzennej gospodarki żywnościowej
  • kształtowanie formalnoprawnych warunków
  • rozwój gospodarki żywnościowej
  • gromadzenie państwowych rezerw żywnościowych
  • podejmowanie działań interwencyjnych wynikających z sytuacji na rynku
  • podejmowanie decyzji o zakazie produkcji uciążliwej dla środowiska

Instrumenty polityki żywnościowej

  • Formalnoprawne:
  • ekonomiczne:
  • bezpośrednie działanie gospodarcze
    • prowadzenie i finansowanie działalności badawczo-naukowej
    • inwestycje restrukturyzacyjne , związane z konfliktem ekologicznym, z rozwojem obrotu i przetwórstwa rolniczego
    • gromadzenie rezerw żywności i skup interwencyjny nadwyżek
    • polityka współpracy z zagranicą, występując jako podmiot kontraktów międzynarodowych

Instrumenty rynkowe:

  • oddziałujące na podaż produktów żywnościowych:
    • skup nadwyżek rolnych
    • ustalanie kwot rynkowych dla producentów
    • ograniczanie areału upraw przez premiowanie rolników za rezygnację z uprawiania części ziemi
    • regulowanie terminów skupu
    • ustalanie norm jakościowych produktów dopuszczanych do obrotu
    • wspieranie technologii zmieniających przeznaczenie surowców rolnych
    • udzielanie pożyczek pokrywających koszty przetrzymywania produktów u rolnika
    • zamawianie u rolnika produkcji o określonej ilości, jakości i terminie dostawy
    • regulowanie importu za pomocą ceł
  • oddziałujące na popyt produktów żywnościowych:
    • subsydiowanie eksportu żywności w razie nadprodukcji
    • kontyngentowanie wywozu w razie obaw o zaspokojenie popytu wewnętrznego
    • regulowanie eksportu za pomocą ceł
    • dofinansowanie konsumpcji żywności grup najuboższych
  • instrumenty związane z cenami produktów żywnościowych
    • stosowanie cen gwarantowanych przez władzę
    • różnicowanie cen skupu dla różnych dostaw, aby uzyskać pożądaną strukturę
    • stosowanie cen kierunkowych

Instrumenty pozarynkowe:

  • subsydia bezpośrednie dla rolników, wyrównujące różnicę między cenami gwarantowanymi a niższymi cenami rynkowymi
  • subsydia pośrednie, będące dopłatami do cen środków produkcji
  • dostosowanie warunków kredytowania rolników

Zobacz też

Bibliografia

  • "Polityka gospodarcza", B. Winiarski


Inne hasła zawierające informacje o "Polityka żywnościowa":

Brno ...

Wiktor Sukiennicki ...

1972 ...

Nowa Polityka Ekonomiczna ...

Pokój ...

Nowa Anglia ...

Kopiec Kościuszki ...

Zygmunt III Waza ...

Ludwik XVIII ...

Dysydent ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Polityka żywnościowa":

203 Okres międzywojenny na świecie. Postęp techniczny i kryzys gospodarczy (plansza 6) ...

203 Okres międzywojenny na świecie. Postęp techniczny i kryzys gospodarczy (plansza 12) ...

204 Kryzys europejskiej myśli demokratycznej (plansza 14) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie