Rachatłukum (
tur.-osm.
z
arab.
راحة حلقوم rāḥat ḥulqūm "ukojenie gardła") – słodki wyrób cukierniczy, charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru
Półwyspu Bałkańskiego
i
Bliskiego Wschodu
. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze
skrobi
pszennej
lub
mąki ziemniaczanej
oraz
cukru
. Zamiast cukru pierwotnie używano miodu, a obecnie często stosuje się
wiórki kokosowe
. Rachatłukum jest podawany w postaci kostek oprószonych
cukrem pudrem
.
Początki tego deseru sięgają
XV wieku
, natomiast obecnie najczęściej stosowany przepis pochodzi z
XIX wieku
. Cukier, mączkę ziemniaczaną i wodę gotuje się wraz z orzechami lub owocami przez 1- 2 godziny aż zgęstnieje. Następnie przelewa się do drewnianych tac posypanych mąką ziemniaczaną i zostawia na 24 do 48 godzin, aż ostygnie i uzyska ciągliwą konsystencję. Następnie kroi w drobną kostkę.
Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat
wodą różaną
, wanilią lub miętą. Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku
orzechów włoskich
,
orzechów laskowych
,
orzeszków ziemnych
,
pistacji
,
migdałów
, itp. W zależności od regionu i pory stosuje się też różnego rodzaju owoce: truskawki, wiśnie, cytryny, pomarańcze.
Bibliografia
- Kut İnci, Turkish cookery, Istanbul 2007.
Zobacz też
Rachatłukum – powieść
Jana Wolkersa