|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Mirin
MirinMirin (
jap.
味醂 みりん, Mirin) – słodka płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania
ryżu
lekko
sfermentowanego
przy pomocy pleśni ryżowej
Aspergillus oryzae
z wódką ryżową
shochu
[1]. W
kuchni japońskiej
używana jako przyprawa do zup i sosów. Niewielka ilość mirinu używana jest do dań z ryb, w celu usunięcia "rybiego" zapachu. Mirin stanowi również jeden ze składników marynaty
teriyaki
. Należy odróżnić prawdziwy mirin (tzw. hon mirin), sprzedawany w sklepach z sake i dobrych supermarketach od często spotykanych podróbek o obniżonej zawartości alkoholu[1]. Ciekawostki- Toso (
jap.
お屠蘇 おとそ, Toso), lekarstwo tradycyjnie pite w japoński Nowy Rok jest przygotowywane poprzez moczenie mieszanki ziół w mirinie[2].
Przypisy- ↑ 1,0 1,1 Hosking, Richard> A Dictionary of Japanese Food, str. 94
- ↑ Hosking, Richard> A Dictionary of Japanese Food, str. 160
Bibliografia- Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
- Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
- Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
Inne hasła zawierające informacje o "Mirin":
Kuchnia japońska
...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Tempura
...
Mirin
Miseczka MirinuMirin (
jap.
味醂 みりん, Mirin) – słodka płynna przyprawa o zawartości alkoholu ...
Teriyaki
...
Udon
udon, podawany w kakejiru zrobionym z
dashi
, w sosie sojowym (shōyu) i Mirin. Przeważnie do zupy jest dodawana drobno posiekana
szalotka
. Innymi popularnymi dodatkami ...
Kategoria:Przyprawy
...
Portal:Japonia
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Mirin":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|