Tempura
TempuraTempura (
jap.
天ぷら, Tempura) - potrawa
kuchni japońskiej
. Wbrew pozorom nie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale została zaczerpnięta z
kuchni portugalskiej
, jednak na dobre zadomowiła się w
Japonii
. Do jej przygotowania potrzebne są
owoce morza
(cenione są zwłaszcza krewetki), ryby i warzywa, które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest jakby mgiełką z ciasta. Tempurę przygotowuje się ze składników najwyższej jakości, zwracając szczególną uwagę na to, aby były one świeże. Mogą to być duże krewetki, ryby różnych gatunków,
kałamarnice
, grzyby
shiitake
, japońska dynia, bakłażan – w zależności od gustu kucharza i rodzaju tempury. Wszystkie składniki myje się i obiera. Warzywa kroi się w kawałki o wielkości podobnej do ogonków krewetek. Następnie z dwóch jajek, dwóch szklanek mąki i dwóch szklanek lodowato zimnej wody, przygotowuje się ciasto. Ciasto może być niedokładnie rozmieszane, gdyż grudki nierozmieszanej mąki podobno dodają tempurze swoistego uroku. W tak przygotowanym cieście zanurzamy składniki, po czym smażymy je w rozgrzanym do ok. 160 °C, głębokim oleju (najlepszy do tego jest
wok
, ewentualnie patelnia o grubym dnie). Ważna jest kolejność smażenia; na początku warzywa, potem grzyby, zaś na samym końcu owoce morza i ryby. Taka kolejność wprowadzona została prawdopodobnie po to, aby zapobiec mieszaniu się smaków. Kiedy składniki są miękkie, a ciasto chrupiące, wyjmujemy kawałki tempury z oleju i układamy na bibułce, by odsączyć tłuszcz. Tempurę podaje się samą lub ułożoną w miseczce na ryżu. Zawsze jednak podaje się do niej sos do zamaczania. Składa się on ze szklanki
dashi
, czterech łyżek
sosu sojowego
, trzech łyżek wina
mirin
, oraz tartej rzodkwi, siekanej cebuli, imbiru. Zobacz też: Bibliografia- Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
- Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
- Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
- Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,
Inne hasła zawierające informacje o "Tempura":
Kuchnia japońska
...
Nagoja
...
Język japoński
...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Tempura
TempuraKaiseki TempuraTempura (
jap.
天ぷら, Tempura) - potrawa
kuchni japońskiej
. Wbrew pozorom nie ...
Udon
...
Kategoria:Potrawy z ryb i owoców morza
...
Portal:Japonia
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Tempura":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|