Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Boczek z żeberkami

Boczek z żeberkami

Boczek z żeberkami – mięsny element handlowy z kością, schłodzony lub zamrożony w kształcie prostokąta z częścią przepołowionego mostka oraz z chrząstkami żebrowymi.

Linie cięć przy wydzielaniu z tuszy

  • od góry w połowie długości wszystkich żeber
  • od przodu po linii odcięcia łopatki i pachwiny
  • od tyłu po linii odcięcia pasa tłuszczu łączącego boczek z pachwiną

Skład

W skład boczku z żeberkami wchodzą środkowe i dolne odcinki żeber od 5 do ostatniego wraz z połową kości mostka. Główne mięśnie:

  • skośny zewnętrzny i wewnętrzny
  • poprzeczny
  • międzyżebrowe zewnętrzne i wewnętrzne

Powierzchnia powinna być czysta nie zakrwawiona, bez przekrwień, pomiażdżonych kości. Niedopuszcza się oślizgłość, nalot pleśni, natomiast części rozmrożone mogą być wilgotne. Barwa mięśni powinna być jasno różowa do czerwonej – dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu powinna być biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym. W przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzanie barwy na powierzchni.

Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy.


Inne hasła zawierające informacje o "Boczek z żeberkami":

Wojna sześciodniowa ...

Wieprzowina półtuszy wieprzowej1. głowa (ryj)2. podgardle 3. słonina 4. karkówka 5. mostek6. schab 7. biodrówka8. polędwiczka 9. żeberka 10. Boczek z żeberkami 11. łopatka wieprzowa 12. szynka 13. golonka 14. noga 15. ogon podział angielskipodział amerykańskiWieprzowina: połówki ...

Łowiectwo ...

Sercówka pospolita ...

Rumianek pospolity ...

Język węgierski ...

Kminek zwyczajny ...

Szósta klepka ...

Spaghetti ...

Gemista ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Boczek z żeberkami":

Sklepy (plansza 13) ...

019. Artykuły spożywcze (plansza 7) ...

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 7) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie