Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Łopatka wieprzowa

Łopatka wieprzowa

Łopatka wieprzowa - element handlowy pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub zamrożony, z kością lub bez, odcięty od półtuszy bez fałdy skóry i bez tłuszczu pachowego, od dołu golonka odcięta w stawie promieniowo – nadgarstkowym, mięśnie i otaczające je powięzi nieuszkodzone. W skład łopatki wchodzą: kość łopatkowa wraz z chrząstką, kość ramienia i podramienia; główne mięśnie: nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, zespół mięśni ramiennych oraz prostowniki i zginacze palców. Powierzchnia czysta nie zakrwawiona , bez przekrwień, pomiażdżonych kości. Niedopuszcza się oślizłość nalot pleśni , części rozmrożone mogą być wilgotne.

Barwa mięśni jasno różowa do czerwonej dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzanie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy.


Inne hasła zawierające informacje o "Łopatka wieprzowa":

Kamczatka ...

Łopatka ...

Wieprzowina ...

Golonka ...

4 Pułk Piechoty Liniowej Królestwa Kongresowego ...

Szpik kostny ...

Koń ...

Termogenina ...

Obręcz kończyny górnej ...

Kości płaskie ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Łopatka wieprzowa":

Higiena układu ruchu (plansza 13) ...

Budowa i rola części biernej układu ruchu (plansza 10) ...

Szkielet kończyn i połączenia kości (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie