Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Betanina

Betanina

Betanina
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
1-(2-(2,6-dikarboksy-1,2,3,4-tetrahydro-4-pirydylideno)etylideno)-5-β-D-glukopiranozyloksy)-6-hydroksyindolo-2-karboksylan
lub
kwas (S-(R',R')-4-(2-(2-karboksy-5-(β-D-glukopiranozyloksy)-2,3-dihydro-6-hydroksy-1H-indol-1-ylo)etenylo)-2,3-dihydro-2,6-pirydynodikarboksylowy
Inne nazwy E162
czerwień buraczana
Wzór sumarycznyC24H26N2O13
SMILES
N=1[C@@H](CC(\C=C/N2c3c(cc(O[C@H]4[C@
@H]([C@@H](O)[C@@H]([C@H](O4)CO)O)O)
c(c3)O)C[C@H]2C(=O)O)=CC1C(O)=O)C(=O)O
Masa molowa 550,48 g / mol
Wyglądczerwona lub ciemnoczerwona ciecz, pasta, proszek lub ciało stałe
Identyfikacja
Numer CAS 7659-95-2
PubChem 91559[1]

Betanina (E162)barwnik (ciemnoczerwony/fioletowy).

Spis treści

Potencjalne skutki

Nieszkodliwa, niezalecana dzieciom[].

Krótka charakterystyka

Betanina znajduje się w stosunkowo dużych stężeniach w burakach ćwikłowych . Należy do grupy betalain , jest wrażliwy na wysoką temperaturę. Podczas gotowania jego barwa zmienia się na brunatno – oliwkową (cząsteczka betaniny przechodzi w dwa inne barwniki), lecz zmianom tym zapobiec można poprzez obniżenie pH środowiska (zakwaszenie). Obniżanie pH środowiska po zmianie barwy betaniny na brunatno – oliwkową powoduje częściowy powrót barwy (częściowa resynteza barwnika).

Zastosowania

W żywności

  • desery
  • galaretki
  • dżemy
  • cukierki
  • napoje

Inne

  • kosmetyki

Przypisy

  1. Betanina – Compound Summary ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.

Bibliografia


Inne hasła zawierające informacje o "Betanina":

Betanina BetaninaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna ( IUPAC ):1-(2-(2,6-dikarboksy-1,2,3,4-tetrahydro-4-pirydylideno)etylideno)-5-β-D-glukopiranozyloksy)-6-hydroksyindolo-2-karboksylanlubkwas (S-(R',R')-4-(2-(2-karboksy-5-(β-D-glukopiranozyloksy)-2,3-dihydro-6-hydroksy-1H-indol-1-ylo)etenylo)-2,3-dihydro-2,6-pirydynodikarboksylowyInne nazwy E162 czerwień buraczanaWzór sumarycznyC24H26N2O13 SMILES N=1[C@@H](CC(\C=C/N2c3c(cc(O[C@H]4[C@@H]([C@@H](O)[C@@H]([C@H](O4)CO)O)O)c(c3)O)C[C@H]2C(=O)O)=CC1C(O)=O)C(=O)O Masa molowa 550,48 g / mol Wyglądczerwona lub ciemnoczerwona ...

Antocyjany ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Betanina":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie