Owoce
jeżyny
zabarwione na fioletowo
Antocyjany, antocjany, antocyjaniny –
glikozydy
, rozpuszczalne w wodzie
barwniki
występujące przede wszystkim w kwiatach. W zależności od
pH
soku komórkowego
i obecności
jonów
nieorganicznych w komórce, może przyjmować
barwę
od czerwonej po fioletową.
Budowa i własności chemiczne
Antocyjany, należące do
flawonoidów
są barwnymi związkami roślinnymi, charaktryzującymi się różnymi odcieniami kolorów czerwonego, niebieskiego i fioletowego[1]. Mają charakter glikozydów, czyli w ich skład wchodzą części cukrowe pochodzące najczęściej od
glukozy
, a rzadziej od:
galaktozy
,
ksylozy
,
ramnozy
i arabinozy.
Barwa antocyjanów zależy od pH środowiska, w jakim się one znajdują. W przypadku pH poniżej 7 (kwaśne) są one czerwone, a w pH obojętnym lub zasadowym (pH > 7) mają barwę niebieską lub fioletową. Jeśli jednak występują one w kompleksie z jonami
glinu
lub
żelaza
(III), to mimo kwaśnego odczynu środowiska, również mają barwę niebieską. Tak jest np. w kwiatach chabra bławatka.
Występowanie
Antocyjany występują szeroko w całym świecie roślinnym. Najczęściej występują w owocach, kwiatach i liściach. Nie stwierdzono ich tylko u
glonów
oraz w rodzinach roślin
kaktusowatych
i
komosowatych
(np.
komosa
,
burak
,
szpinak
). Rodziny te mają swoją odrębną grupę barwników zwanych
betaninami
.
Antycyjany w płatkach
kwiatów
nadając im szeroką gamę kolorów. Dzięki zdolności zmiany barwy pod wpływem zmian pH ten sam związek może barwić płatki kwiatów na różne kolory. Na przykład cyjanidyna nadaje
róży
kolor czerwony zaś
chaber bławatek
otrzymuje barwę niebieską.
Cyjanidyna połączona z różnymi
cukrami
występuje też m.in. w owocach:
truskawkach
,
jeżynach
,
wiśniach
,
malinach
. W przypadku, gdy gleba wykazuje niedostatek
azotu
oraz
fosforu
, wówczas poziom antocyjanu w roślinie gwałtownie wzrasta i pojawia się czerwono fioletowe zabarwienie łodyg i liści.
W grupie antocyjanów wyróżniono 15 typów budowy części aglikonowych, z których 6 spotyka się w naturze najczęściej. Są to:
- cyjanidyna (
aronia
, wiśnie, czerwona kapusta,
żurawina
),
-
delfinidyna
(
winogrona
,
czarne jagody
,
czarny bez
, żurawina),
- pelargonidyna (
pelargonia
,
truskawka
),
- peonidyna (czarny bez,
peonia
),
- malwidyna (winogrona,
malwa
),
- petunidyna (
petunia
).
Najbogatszym surowcem antocyjanowym są owoce aronii, które obfitują w różne glikozydy cyjanidyny.
Własności biologiczne
Antocyjany są związkami o bardzo niskiej
toksyczności
. Występują one w dużych stężeniach w wielu owocach, "przygotowywanych" przez rośliny specjalnie do zjedzenia przez zwierzę, w celu przeniesienia nasion.
Antocyjany wykazują szereg pozytywnych własności farmakologicznych. Obniżają kruchość
naczyń włosowatych
i polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia
rodopsyny
.
Stwierdzono również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające antocyjanów. Antocyjanom czerwonego wina przypisuje się niską zapadalność na
zawał serca
wśród Francuzów. Barwniki te wydatnie zmniejszają utlenianie
LDL
, a to właśnie utleniony LDL wchodzi w skład blaszek
miażdżycowych
.[]
Przypisy
- ↑ Jan Kopcewicz, Stanisław Lewak, Halina Gabryś: Fizjologia roślin. Warszawa: Wydaw. Naukowe PWN, 2002, ss. 376-378. .