Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Amarant (chemia)

Amarant (chemia)

Amarant
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
2-hydroksy-1(4-sulfono-1-naftylazo)
-naftaleno-3,6-bissfulfonian trisodu
Inne nazwyE123, czerwień FD&C 2, azorubina S,
czerwień acydowa 27, C.I. 16185
Wzór sumarycznyC20H11N2Na3O10S3
SMILES
Masa molowa 604,48 g / mol
Wyglądróżowoczerwony proszek
Identyfikacja
Numer CAS 915-67-3
Niebezpieczeństwa
MSDS Zewnętrzne dane MSDS
Zagrożenia
Drażniący
Drażniący
(Xi)
NFPA 704

2
2
2
CRYO
Temperatura zapłonu 44 °C
Zwroty ryzyka R36/37/38
Zwroty bezpieczeństwa S36/37/39
Numer RTECS QJ6550000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Amarant ( E123 ) – organiczny związek chemiczny z grupy azozwiązków . Syntetyczny, nieziarnisty, ciemnoczerwony spożywczy barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach.[1] Ma dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i światło. Jest stabilny do temperatury 120 °C [2]. Istnieją badania dowodzące jego mutagenności [3].

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,5 mg / kg ciała.[4]

Zastosowanie

Najczęściej stosuje się go w postaci soli trójsodowej , która dobrze rozpuszcza się w roztworach wodnych[5]. Wykorzystuje się go głównie do produkcji kosmetyków (np. szminek , róży kosmetycznych ). Choć barwnik ten wycofywany jest z użycia w produktach spożywczych, to nadal można go znaleźć m.in. w: ciastach i galaretkach w proszku, płatkach śniadaniowych , bezalkoholowych i niskoprocentowych napojach alkoholowych , kawiorze i przetworach z czarnej porzeczki .

Działanie niepożądane[1]

Amarant może powodować typowe dla barwników azowych działania niepożądane . Poza tym może być przyczyną nieżytu nosa , a także wpływać na płodność , wątrobę i nerki . Jest kancerogenny i teratogenny . Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone .

U szczurów może powodować powstawanie guzów .[4]

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. . 
  2. Opis zastosowań
  3. MSDS Amarantu
  4. 4,0 4,1 Food-Info.net: E123: Amarant . [dostęp 2010-09-09].
  5. Dane fizykochemiczne


Inne hasła zawierające informacje o "Amarant (chemia)":

Iloczyn ...

Oddychanie komórkowe ...

Fosforan wapnia ...

Wskaźnik ...

Grupa ...

Związek organiczny ...

Hydrobiologia ...

Wodorotlenek wapnia ...

Peter Debye ...

Michaił Łomonosow ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Amarant (chemia)":

Aldehydy i ketony (plansza 33) ...

Węglowodory aromatyczne. Areny (plansza 24) ...

Pierwiastki bloku energetycznego d (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie