Klasa IV a) Gleby średniej jakości o mniejszej zasobności w składniki pokarmowe, wymagające odwodnienia. Należą do nich podmokłe gleby brunatne i płowe, mady ciężkie, bielice. Dają średnie plony żyta i ziemniaków.
Klasa IV b) Gorsze gleby średniej jakości, zbyt suche lub zbyt wilgotne. Należą do nich gleby wytworzone na piaskach i żwirach oraz podmokłe i oglejone mady
Klasa V Gleby słabe, ubogie w składniki mineralne i organiczne, przesuszone lub nadmiernie zawilgocone. Należą do nich gleby o słabo zróżnicowanym profilu, czyli płytkie, kamieniste, nadmiernie zawilgocone lub suche gleby brunatne, rdzawe i bielicowe nadające się do uprawy żyta i ziemniaków
Klasa VI Gleby najsłabsze, piaszczyste lub kamieniste o bardzo płytkim profilu glebowym. Mają bardzo słabo zaznaczony poziom próchniczny. Dają niskie plony mało wymagających roślin.
Klasa VI Z To nieużytki rolnicze, są wykorzystywane pod zalesienia.