Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Gimnazjum - lekcje

1...6789101112131415161718192021222324
Lekcja: "Pedosfera"

Klasy przydatności rolniczej w Polsce


  • Klasa I – gleby najlepsze, zasobne w składniki odżywcze, gleby o dobrych warunkach fizycznych, tj. o odpowiedniej strukturze, przepuszczalne i przewiewne, o grubej warstwie próchnicznej, równocześnie wilgotne i łatwe w uprawie, uzyskuje się na nich wysokie plony pszenicy, warzyw, buraków cukrowych. Należą do nich najlepsze czarnoziemy, czarne ziemie, gleby brunatne i kasztanoziemy
  • Klasa II – gleby bardzo dobre, zbliżone do poprzednich, ale trudniejsze w uprawie i o nieco gorszych warunkach fizycznych . Należy do nich większość gleb brunatnych oraz dobre czarnoziemy i mady, a także bardzo dobre rędziny i czarne ziemie

  • Klasa III a)  Gleby dobre o gorszych warunkach fizycznych i chemicznych (np. wahania poziomu wód gruntowych) niż gleby klasy II. Należą do nich zdegradowane czamoziemy, piaszczyste mady, niektóre gleby brunatne i rędziny; dają wysokie plony żyta, jęczmienia, owsa i ziemniaków
  • Klasa III  b)   Podobne do gleb klasy III a), lecz o mniej korzystnych warunkach uprawy. Wymagają umiejętnej uprawy. Najczęściej uprawia się na nich zboża i rośliny pastewne. Należą do nich średnio dobre gleby brunatne, płowe, mady, rędziny i gleby osuszone gleby bagienne
  • << Poprzednia plansza   Następna plansza >>
    Pobierz lekcję

    Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




    Zgłoś uwagę do lekcji:




    Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie