Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...78910111213141516171819202122232425
Lekcja: "W restauracji oraz w kawiarni"

Sztuka podawania wina - viticulture


Do serów, ryb, owoców morza, białego mięsa i wędlin podaje się wino wytrawne białe lub różowe.

Lekkie, owocowe wina czerwone dobre są do czerwonych mięs, wędlin, serów oraz ryb smażonych lub w sosie.

Do czerwonego mięsa, dziczyzny, ostrzejszych, o zdecydowanym smaku serów oraz dań z grzybów pasują wina wytrawne.

Wino słodkie podaje się przeważnie do deserów. Białe wino półsłodkie może być podane też do niektórych dań z ryb czy gęsich wątróbek, a czerwone słodkie wina podaje się również do ostrych serów.

Zawsze można zapytać kelnera o sugestię. On na pewno wie, jakie wino najlepiej pasuje do zamówionego dania. (plansza nr 9)
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie