Oprócz
trucizn pochodzenia naturalnego, wiele toksyn jest produkowanych w organizmie człowieka. Przemieszczają się one z jednego
łańcucha pokarmowego (
troficznego) do drugiego i często bez żadnych ograniczeń rozprzestrzeniają się po całym ciele, powodując negatywny, potwierdzony badaniami, wpływ na zdrowie i życie człowieka.
Dioksyny są wyjątkowo toksycznymi związkami chemicznymi działającymi
kancerogennie (rakotwórczo) i
mutagennie. Do organizmu dostają się przez ściany
układu oddechowego i
pokarmowego. Przykładowo noworodki matek z zatruciem dioksynami rodzą się z poważnymi wadami, jak np.
rozszczepionym kręgosłupem. Dioksyny wydostają się np. w procesie produkcji środków ochrony roślin lub podczas spalania paliw, tworzyw sztucznych i śmieci. Według danych z końca lat 90. w
Polsce produkowano 2,5 raza więcej dioksyn niż w
Niemczech i 40 razy więcej niż w
Norwegii.