Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617181920
Lekcja: "137. Choroby nowotworowe człowieka i ich profilaktyka"
Czynnik ryzyka
SaletraAutor: Rasbak
Trudno jest jednoznacznie wskazać konkretne sytuacje lub substancje, które odpowiadają za zmiany nowotworowe. Bardziej mówi się o tzw. czynnikach zwiększających ryzyko powstawania nowotworów. Tak więc czynnikami ryzyka są wszelkie zachowania, przyzwyczajenia i substancje, które powodują zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworu. Do przyzwyczajeń można zaliczyć nawyki żywieniowe, jak i samą dietę (np. przyjmowanie produktów zawierających spore ilości azotanów). Przykładowo spożywanie w nadmiarze smażonych ilości tłuszczów sprzyja rozwojowi nowotworów sutka piersi, szyjki macicy lub gruczołu krokowego. Należy także uważać na produkty konserwowane, do produkcji których stosuje się saletry i węglowodory aromatyczne.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie