Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...12131415161718192021222324252627282930
Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3"
Hydroliza tłuszczów właściwych

Sprasowany wosk pszczeli
Autor: MikePhobos


Hydroliza tłuszczów właściwych (nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych) zachodzi pod wpływem ogrzewania ich kwasami i zasadami. Aby w organizmach żywych dochodziło do takich przemian muszą być spełnione określone warunki, jakie panują np. w jelicie cienkim. Rozkład przebiega stopniowo, przez kolejne etapy, aż do powstania kwasów tłuszczowych oraz glicerolu. W należących do tłuszczów prostych woskach (zawierają do 80 atomów węgla, w organizmach żywych spełniają rolę ochronną, powlekają cienką warstwą pióra, liście i owoce, w skórze zwierząt wpływają na jej elastyczność, hydrofobowość i chronią przed wnikaniem drobnoustrojów) glicerol zastępuje długi łańcuch węglowodorowy z jedną resztą hydroksylową.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie