Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Papryka (kuchnia)

Papryka (kuchnia)

Różnokolorowe odmiany papryki rocznej

Papryka (Capsicuum annuum) - owoce papryki rocznej przeznaczone do spożycia w postaci świeżej lub konserwowanej jako warzywo , względnie świeżej, konserwowanej, suszonej lub suszonej i zmielonej (papryka w proszku) jako przyprawa lub dodatek do potraw. W każdej z wymienionych postaci, papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych .


Papryka w Europie jest znana od XVI w. Prawdopodobnie pierwsza wzmianka o niej pochodzi od lekarza jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba , który zapisał, że Kolumb przywiózł do Europy pieprz ostrzejszy od pieprzu kaukaskiego. Papryka pochodzenia amerykańskiego w Europie uprawiana była początkowo na Półwyspie Iberyjskim jako roślina ozdobna, później także ze względu na zastosowania kulinarne, jak lecznicze. Możliwe, że druga droga, którą papryka dotarła mniej więcej w tym samym czasie do Europy, prowadziła z Indii za pośrednictwem Turków , do krajów bałkańskich i na Węgry . Pierwotna węgierska nazwa papryki, poświadczona w słowniku z 1684 roku, to török bors ("turecki pieprz"). [1] Na Węgrzech obecnie zwana jest "czerwonym złotem", bowiem przynosi duże dochody z eksportu. Jest jednym z podstawowych składników w kuchni węgierskiej , np. w takich daniach jak leczo , gulasz czy tokań . Węgrzy eksportują także, chociaż sami jej nie używają, paprykę pfeferoni. Popularną paprykę w proszku jako pierwsi zastosowali bracia Palffy w XIX i wprowadzili na rynek pod nazwą rózsa parika. Zgodnie z tą technologią usuwa się żyłki i nasiona, usuwając nadmiar kapsaicyny. [2]

Owoce papryki różnią się znacznie pod względem wielkości, koloru, kształtu i ostrości (zawartości kapsaicyny ). Do najbardziej znanych odmian należą:

  • papryka czereśniowa (Capsicum cerasiforme)
  • habanero (Capsicum chinense)
  • Koeningspaprika
  • peperoni
  • jalapeño

Zobacz też

Bibliografia

  • Vilmos Romvary:Rośliny przyprawowe w węgierskiej kuchni Warszawa 1987

Przypisy

  1. Magyar, Elek: The Gourmet's Cook Book. Hungarian Cuisine str. 26
  2. Wieromiej, Witold: Kuchnia węgierska str. 15


Inne hasła zawierające informacje o "Papryka (kuchnia)":

Schronisko PTTK "Odrodzenie" na Przełęczy Karkonoskiej ...

Zamek Chojnik ...

Szkocja ...

Lagier ...

Architektura romańska ...

Werona ...

Francuski kalendarz rewolucyjny ...

Stutthof (KL) ...

Belzec ...

Garkuchnia ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Papryka (kuchnia)":

046. Aachen (plansza 17) ...

Pierwiastki bloku s (plansza 13) ...

126 Życie codzienne okresu nowożytnego (plansza 9) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie