Kurkumina
KurkuminaKurkumina | | | Kurkumina |
Kurkumina | Ogólne informacje | Nomenklatura systematyczna (
IUPAC
): | (1E,6E)-1,7-bis(4-hydroksy-3-metoksyfenylo)hepta-1,6-dien-3,5-dion | Inne nazwy | E100, diferuloilometan | Wzór sumaryczny | C21H20O6 |
SMILES
| COC1=C(C=CC(=C1)/C=C/C(=O)CC(=O)/C=C/C2=CC(=C(C=C2)O)OC)O |
Masa molowa
| 368,39
g
/
mol
| Wygląd | żółto-pomarańczowy proszek | Identyfikacja |
Numer CAS
|
458-37-7
|
PubChem
| 969516[1] | | Niebezpieczeństwa | Zagrożenia | | Drażniący |
| Drażniący (Xi) |
|
Zwroty ryzyka
| R36/37/38[2] |
Zwroty bezpieczeństwa
| S26, S36[2] |
Numer RTECS
| MI5230000[2] | Podobne związki | Podobne związki |
kwas ferulowy
,
rezweratrol
| Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
|
Kurkumina (
E100
, diferuloilometan) –
organiczny
związek chemiczny
zbudowany z dwóch reszt
feruloilowych
połączonych atomem węgla. Jest
przeciwutleniaczem
polifenolowym
. Stosowany jako pomarańczowo-żółty
barwnik spożywczy
; składnik
przyprawy curry
. Strukturę związku zbadali w
1910
r.
Kazimierz Kostanecki
, J. Miłobędzka i
Wiktor Lampe
.
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 1
mg
/
kg
masy ciała[3]. OtrzymywanieKurkuminę otrzymuje się poprzez
ekstrakcję
kłączy
ostryżu
(kurkumy)
rozpuszczalnikami
[4]. DziałanieWedług niektórych badań spowalnia rozwój nowotworów[5], ale część badaczy jest przeciwnego zdania, twierdząc, że może mieć działanie wręcz odwrotne[6]. Umiarkowanie toksyczna przy wstrzyknięciu; niekiedy powoduje podrażnienia skóry[4] Kurkumina badana jest także jako potencjalny środek zapobiegający
demencji
i
chorobie Alzheimera
[7]. ZastosowanieKurkumina jest używana do bawrienia takich produktów, jak:
curry
, wyroby cukiernicze (np.
ciasta
),
paluszki rybne
(nadaje kolor
panierce
),
margaryny
,
sery topione
, pikantny ryż.[4] Inne zastosowaniaSkładnik niektórych kosmetyków,
barwnik bezpośredni
(substantywny) do
bawełny
oraz
wskaźnik chemiczny
. Przypisy- ↑
Kurkumina – Compound Summary
(
ang.
). PubChem Public Chemical Database.
- ↑ 2,0 2,1 2,2 Sigma-Aldrich:
C7727 Curcumin ≥94% (curcuminoid content), ≥80% (Curcumin)
(
ang.
). [dostęp 10 sierpnia 2008].
- ↑
E100: Kurkumina
(
pol.
). [dostęp 2010-08-31].
- ↑ 4,0 4,1 4,2 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. .
- ↑
Składnik curry zabija komórki raka przełyku
- ↑
Przyprawa jako lekarstwo
. „Świat Nauki”. 3/2007. 187. Prószyński Media sp. z o.o.. ISSN 0867-6380 (
pol.
).
- ↑
Weekly curry 'may fight dementia'
(
ang.
). BBC News, 3.06.2009. [dostęp 2009-06-08].
Inne hasła zawierające informacje o "Kurkumina":
Kurkumina
KurkuminaForma ketonowaForma enolowaForma
ketonowa
Forma
enolowa
KurkuminaKurkuminaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna (
IUPAC
):(1E,6E)-1,7-bis(4-hydroksy-3-metoksyfenylo)hepta-1,6-dien-3,5-dionInne nazwyE100, diferuloilometanWzór sumarycznyC21H20O6
SMILES
COC1=C(C=CC(=C1)/C=C/C(=O)CC(=O)/C=C/C2=CC(=C(C=C2)O)OC)O
Masa molowa
368,39 ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kurkumina":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|