Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kurkumina

Kurkumina

Kurkumina
Forma ketonowaForma enolowa
Forma ketonowa

Forma enolowa
Kurkumina

Kurkumina
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
(1E,6E)-1,7-bis(4-hydroksy-3-metoksyfenylo)hepta-1,6-dien-3,5-dion
Inne nazwyE100, diferuloilometan
Wzór sumarycznyC21H20O6
SMILES
COC1=C(C=CC(=C1)/C=C/C(=O)CC(=O)/C=C/C2=CC(=C(C=C2)O)OC)O
Masa molowa 368,39 g / mol
Wyglądżółto-pomarańczowy proszek
Identyfikacja
Numer CAS 458-37-7
PubChem 969516[1]
Niebezpieczeństwa
Zagrożenia
Drażniący
Drażniący
(Xi)
Zwroty ryzyka R36/37/38[2]
Zwroty bezpieczeństwa S26, S36[2]
Numer RTECS MI5230000[2]
Podobne związki
Podobne związki kwas ferulowy , rezweratrol
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Kurkumina ( E100 , diferuloilometan) – organiczny związek chemiczny zbudowany z dwóch reszt feruloilowych połączonych atomem węgla. Jest przeciwutleniaczem polifenolowym . Stosowany jako pomarańczowo-żółty barwnik spożywczy ; składnik przyprawy curry .

Strukturę związku zbadali w 1910 r. Kazimierz Kostanecki , J. Miłobędzka i Wiktor Lampe .

Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 1 mg / kg masy ciała[3].

Spis treści

Otrzymywanie

Kurkuminę otrzymuje się poprzez ekstrakcję kłączy ostryżu (kurkumy) rozpuszczalnikami [4].

Działanie

Według niektórych badań spowalnia rozwój nowotworów[5], ale część badaczy jest przeciwnego zdania, twierdząc, że może mieć działanie wręcz odwrotne[6]. Umiarkowanie toksyczna przy wstrzyknięciu; niekiedy powoduje podrażnienia skóry[4] Kurkumina badana jest także jako potencjalny środek zapobiegający demencji i chorobie Alzheimera [7].

Zastosowanie

Przemysł spożywczy

Kurkumina jest używana do bawrienia takich produktów, jak: curry , wyroby cukiernicze (np. ciasta ), paluszki rybne (nadaje kolor panierce ), margaryny , sery topione , pikantny ryż.[4]

Inne zastosowania

Składnik niektórych kosmetyków, barwnik bezpośredni (substantywny) do bawełny oraz wskaźnik chemiczny .

Przypisy

  1. Kurkumina – Compound Summary ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  2. 2,0 2,1 2,2 Sigma-Aldrich: C7727 Curcumin ≥94% (curcuminoid content), ≥80% (Curcumin) ( ang. ). [dostęp 10 sierpnia 2008].
  3. E100: Kurkumina ( pol. ). [dostęp 2010-08-31].
  4. 4,0 4,1 4,2 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. . 
  5. Składnik curry zabija komórki raka przełyku
  6. Przyprawa jako lekarstwo . „Świat Nauki”. 3/2007. 187. Prószyński Media sp. z o.o.. ISSN 0867-6380 ( pol. ). 
  7. Weekly curry 'may fight dementia' ( ang. ). BBC News, 3.06.2009. [dostęp 2009-06-08].


Inne hasła zawierające informacje o "Kurkumina":

Kurkumina KurkuminaForma ketonowaForma enolowaForma ketonowa Forma enolowa KurkuminaKurkuminaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna ( IUPAC ):(1E,6E)-1,7-bis(4-hydroksy-3-metoksyfenylo)hepta-1,6-dien-3,5-dionInne nazwyE100, diferuloilometanWzór sumarycznyC21H20O6 SMILES COC1=C(C=CC(=C1)/C=C/C(=O)CC(=O)/C=C/C2=CC(=C(C=C2)O)OC)O Masa molowa 368,39 ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kurkumina":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie