Ambra –
woskowata
substancja, lżejsza od wody, pozyskiwana z wnętrzności
wielorybów
, przede wszystkim
kaszalota
. Szarobrunatna, dość twarda substancja, niegdyś bardzo cenna, znajdowana w ich
jelitach
służyła i czasami nadal służy jako
emulgator
i wzmacniacz zapachu do produkcji
perfum
.
Ambra jest prawdopodobnie wynikiem niestrawności lub zaparcia wieloryba. Bryły ambry mają najczęściej rozmiary pięści lub ludzkiej głowy. Wydobywano ją sondując lancami zawartość jelit rozpłatanego zwierzęcia. Wydalana jest w naturalny sposób przez zwierzęta i znajdowana na plażach.
Ambra charakteryzuje się zapachem porównywalnym do
końskiego
potu oraz zapachu morza. Ze względu na swe właściwości jest używana przez najbardziej renomowanych producentów perfum. Ambra jest rozdrabniana, następnie rozcieńczana i przez bardzo długi czas - kilkanaście miesięcy - jej
zawiesina
jest nieustannie wstrząsana w butlach umieszczonych w maszynowo napędzanych
wstrząsarkach
. Dopiero po tym czasie nadaje się do wykorzystania jako dodatek do perfum.
Ośrodkiem pozyskiwania ambry były wybrzeża m.in.
Australii
,
Nowej Zelandii
i
Nowej Kaledonii
, na której plażach ambra znajdowana bywa szczególnie często.
Według mitów potrafi też hipnotyzować syreny.
Zobacz też:
wielorybnictwo
,
żeglarstwo
.