|
Szpecle
SzpecleSzpacle (
j. niem.
Spätzle [
'ʃpɛʦlɛ
]) - potrawa mączna kuchni południowych
Niemiec
i kuchni
tyrolskiej
. Szpacle to niewielkie kluseczki przygotowywane z
mąki
i
jajek
. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasem na słodko. W niektórych regionach dodaje się do ciasta
ziemniaki
i wtedy przypominają
słowackie
haluški
lub
włoskie
gnocchi.
Inne hasła zawierające informacje o "Szpecle":
Szpecle
...
Kategoria:Potrawy z jaj
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Szpecle":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|