Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...567891011121314151617181920212223
Lekcja: "Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część II"
Temperatura wpływa na aktywność enzymów


Dla większości enzymów można określić tzw. optimum termiczne, czyli temperaturę, w której szybkość katalizowanych przez nie reakcji jest największa. Temperatura optymalna dla enzymów organizmu człowieka zbliżona jest do temperatury ciała.


Szybkość większości reakcji katalizowanych przez enzymy wzrasta wraz ze wzrostem temperatury, lecz jednak do pewnych granic. W temperaturze powyżej 50 °C większość enzymów traci aktywność, gdyż pod wpływem ciepła dochodzi do denaturacji białka, czyli do nieodwracalnej zmiany jego trzeciorzędowej struktury. Fakt ten wyjaśnia, dlaczego większość organizmów ginie w tej temperaturze.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie