Lekcja: "Niemcy i Włochy - państwa wysoko rozwinięte gospodarczo"
Włochy - rolnictwo
Rolnictwo włoskie ma na ogół korzystne warunki naturalne dla rozwoju produkcji.
Głównymi zbożami uprawianymi na obszarze całego kraju są pszenica i kukurydza. W północnej części kraju (głównie na Nizinie Padańskiej uprawia się jęczmień i ryż, którego plony są najwyższe w świecie.
Uprawa ziemniaków koncentruje się na południu kraju, zaś obszar Lombardii oraz Toskanii dominuje w uprawie buraków cukrowych.
Bardzo poważne znaczenie ma uprawa soi słoneczników oraz oliwek, których Włochy są drugim producentem w świecie.
Znaczne uprawy tytoniu szlachetnego znajdują się w Kampanii i Apulii.
Ogromną rolę odgrywa uprawa owoców winorośli, która dała 7,8 mln t – 1 miejsce w świecie.
Ponadto zbiera się duże ilości jabłek, śliwek, truskawek, pomarańczy i mandarynek, cytryn, oraz kiwi.
Pchła może cały rok czekać w bezruchu, by na odgłos kroków (ludzkich lub zwierzęcych) natychmiast wyrwać się z odrętwienia i wskoczyć na potencjalnego żywiciela.