Rolnictwo Czech cechuje dosyć wysoka towarowość, duży stopień mechanizacji i chemizacji.
Od 1992 trwają procesy mające na celu uregulowanie własności ziemi i środków produkcji rolnej.
Użytki rolne zajmują 54% pow. kraju, w tym 3/4 to grunty orne.
Wysoko wydajne rolnictwo w pełni zaspokaja potrzeby żywnościowe Czechów.
Uprawia się zboża, gł. pszenicę i jęczmień, buraki cukrowe, ziemniaki, chmiel, rośliny pastewne, warzywa i owoce. Hoduje się trzodę chlewną, bydło, drób, rozwinięta hodowla karpia.
Najważniejszymi regionami rolnymi są: Niz. Połabska, doliny rzeki Morawy i Dyji.
Tradycyjnie popularne jest łowiectwo (ok. 70 tys. sztuk jeleni rocznie, jeden z najwyższych odstrzałów w Europie).
Mimo dużej wydajności rolnictwa, w sektorze tym zatrudnionych jest zaledwie 4% ogółu pracujących.