Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...6789101112131415161718192021222324
Lekcja: "109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka"
Trawienie i wchłanianie cukrów, białek i tłuszczów
Wszystkie procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym charakteryzują się przemianami chemicznymi, które w poszczególnych etapach przeprowadzają rozkładanie składników pokarmowych, działając na nie licznymi enzymami hydrolitycznymi. Jednymi z nich są amylazy, które rozkładają wiązania chemiczne cukrów złożonych. Amylazy ślinowe i trzustkowe odczepiają dwucukrowe cząsteczki maltozy od cząsteczki wielocukru. Kolejny rozkład maltozy jest rozkładany przez maltazę. Glukoza – produkt końcowy trawienia - jest wchłaniana przez enterocyty do naczyń krwionośnych kosmków jelitowych, skąd wędruje do wątroby, a z jejukładem krwionośnym rozprowadzana jest po całym organizmie. Jej nadwyżka może być wykorzystana do syntezy glikogenu. Gdy nadmiar glukozy w wątrobie jest zbyt wielki i utrzymuje się przez dłuższy czas, to jest ona zamieniana na kwasy tłuszczowe lub glicerol, a związki te są wydzielane do krwi, skąd trafiają do tkanki tłuszczowej i zamieniają się w tłuszcz obojętny.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie