Przydatność rolnicza gleb wiąże się ze strefowością bioklimatyczno – glebową.
Prawie 50% powierzchni Ziemi nie nadaje się do użytkowania rolniczego. Do tych obszarów należą powierzchnie Ziemi objęte przez tundrę, suche pustynie, wieloletnią zmarzlinę, pokrywy lodowe i tereny wysokogórskie. Do tych gleb możemy zaliczyć: tundrowe, buroziemy, szaroziemy, gleby słone. Pozostałe tereny można podzielić według użytkowania typu gleb od klimatu:
Rodzaj klimatu
|
Nazwa gleby
|
Co się na nich uprawia
|
Umiarkowany chłodny i umiarkowany wilgotny
|
Bielice, gleby bielicowe
|
Żyto, owies, jęczmień, ziemniaki i rośliny pastewne, pszenica w południowej części
|
Umiarkowany ciepły wilgotny
|
Brunatne, płowe, bielicowe
|
Ziemniaki, żyto, jęczmień, owies, kukurydza, len
|
Klimat Kontynentalny i umiarkowany suchy, klimat podzwrotnikowy
|
Czarnoziemy, gleby kasztanowe
|
Pszenica, kukurydza, buraki cukrowe, słoneczniki, konopie
|
Śródziemnomorski
|
Czerwone, brązowe, cynamonowe
|
Winorośla, drzewa oliwkowe i cytrusowe, bawełna, warzywa
|
Klimat morski i monsunowy strefy zwrotnikowej i podzwrotnikowej
|
Czerwonożółte gleby laterytowe
|
kawy, kakao, drzew kauczukowych, trzciny cukrowej, bananów, palmy oleistej, sizalu
|
Podzwrotnikowy i równikowy (sawanny i zimnozielone lasy równikowe)
|
Czerwonoziemy, żółtoziemy, gleby laterytowe
|
Kawa, kakao, banany, drzewa kauczukowe
|
|