Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje
1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Lekcja: "Rolnictwo w Polsce"
Warzywa strączkowe
Warzywa rzepowate
Bogata w wit. B , fluor , magnez , wapń , żelazo , błonnik . Wzmacnia organizm, wypływa korzystnie na cerę.
Wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadanie, przetarta - jako maseczka do twarzy przeciw trądzikowi .
fasola
rzepa
Zawiera potas , magnez, żelazo , wit. C , z grupy B, kwas foliowy . Pożywny, ciężkostrawny.
Zawiera żelazo, miedź , mangan . Stosowana w anemii , astmie , poprawia trawienie i porost włosów.
groch
rzodkiewka
Warzywa wieloletnie
Zawiera kwas szczawiowy . Stosowany w dolegliwościach wątroby , nerek , owrzodzeniach , zranieniach.
Zawiera żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor , wit. C, ß-karoten. Usuwa z organizmu wapń. Stosować z umiarem.
szczaw
rabarbar
Pobierz lekcję
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: