Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Lekcja: "108. Odżywianie się"
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Charakterystyka niektórych witamin rozpuszczalnych w wodzie:
Witamina
Rola i źródło
występowania
Skutki niedoboru
B2
składnik koenzymu FAD (utlenia
związki organiczne w komórce); główne
źródła: jaja, sery, wątroba, mleko, niektóre
warzywa
obniżenie sprawności umysłowej,
zapalenie skóry i pękanie kącików ust
B12
współtworzy niebiałkowy
składnik, wpływa na syntezę kwasów nukleinowych; główne
źródła: jaja, wątroba, bakterie flory jelitowej
anemia
C
m.in. tworzy istotę kości i
zębów, wzmacnia mechanizmy odpornościowe, niezbędna w
syntezie kolagenu; główne
źródła: świeże owoce
obniżenie odporności na choroby, szkorbut
PP
element ważnych
koenzymów; główne
źródła: jaja, sery, wątroba, mleko, niektóre
warzywa
zaburzenia pamięci, depresja, zmęczenie
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: