Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314151617
Lekcja: "108. Odżywianie się"
Związki organiczne i nieorganiczne w pożywieniu człowieka
Cynk - mikroelement
soli mineralnychAutor: Alchemist-hp
W pożywieniu człowieka znajdują się produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Substancje wchodzące w skład tych produktów dzieli się na organiczne i nieorganiczne. Do pierwszych związków zalicza się przede wszystkim lipidy (tłuszczowce), białka, węglowodany (cukrowce) i kwasy nukleinowe. Bardzo ważną grupę stanowią także witaminy (np. B12). Związki organiczne to wszystkie związki chemiczne, w skład których wchodzi węgiel, prócz tlenków węgla, kwasu węglowego, węglanów, wodorowęglanów, węglików, cyjanowodoru, cyjanków, kwasu cyjanowego, piorunowego i izocyjanowego a także ich soli. Do związków nieorganicznych zalicza się wodę oraz sole mineralne.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie